Přijdeš volit? Půlku Evropy volby nezajímají

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Plánujete letos přijít k volbám? Podle průzkumu serveru Eurobarometr z podzimu 2023 se chce většina (68 %) voličů z celé Evropské unie letos v červnu voleb do Evropského parlamentu (EP) zúčastnit.

Nicméně deklarovat svou účast a skutečně přijít jsou dvě rozdílné věci. A to i u nás. V roce 2019 přišlo reálně k volbám jen 29 % voličů. Letos podle agentury Ipsos v Česku deklaruje svou účast celých 35 % lidí.

V České republice evropské volby proběhnou 7. a 8. června. V celé Evropě pak skončí v neděli 9. června.

Úspěch z roku 2019

Před pěti lety Evropská unie slavila. Po posledních volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019 totiž zaznamenala historický výsledek. K volbám v celé Evropě přišlo 50,7 % oprávněných voličů.

Šlo o nejvyšší volební účast za víc než dvacet let. Bude ovšem tento trend pokračovat? Anebo letos volby značná část voličů vynechá?

Voliči konečně vnímají význam EU

Může to znít jako zvláštní důvod k oslavám. Téměř polovina voličů zůstala doma. Nicméně to dává smysl, podíváme-li se na dlouhodobé problémy s volební účastí u voleb do Evropském parlamentu.

„Volby v roce 2019 byly zlomovým bodem,“ řekl pro server Politico ředitel kampaní v Evropském parlamentu Philipp Schulmeister. "Byl to začátek změny, kterou očekávám i v roce 2024."

Poslední rekord

Podle Schulmeistera voliče k urnám dohnaly události, jako byl Brexit, migrační krize a pandemie covidu-19. Lidé v Evropě si tak začali víc všímat dopadu Unie na jejich každodenní životy, ale víc vnímají i výhody členství.

I podle nejnovějších průzkumů zveřejněných evropskou agenturou Eurobarometr to vypadá, že bude volit víc lidí než před pěti lety. Nicméně tvrdit v průzkumu, že přijdete k volbám, je i podle jejích analytiků něco jiného než k urnám skutečně dojít. Vždyť i v roce 2019 byla volební účast ve většině zemí EU nakonec nižší než ta původně deklarovaná.

Zatímco se ale od roku 1979 účast ve volbách do Evropského parlamentu kontinuálně snižovala, v roce 2019 se vrátila prakticky na úroveň roku 1999, kdy činila 49,5 %. Přes polovinu evropských voličů hlasovalo naposledy v roce 1994, tehdy jich k urnám přišlo 56,7 %.

Jak zvýšit volební účast?

Docentka politologie na Katolické univerzitě v Lille Camille Kelbelová tvrdí, že jednoduchým způsobem, jak přimět více občanů, aby do Evropského parlamentu volili, je uspořádat ve stejném termínu národní volby.

Už dříve se ukázalo, že konání celostátních voleb ve stejný den, kdy probíhá hlasování do Evropského parlamentu, zvyšuje volební účast. Letos se na stejný termín ale podařilo uspořádat volby pouze Belgii.

Letošní volby mají smysl

Philipp Schulmeister pro Politico dále zdůrazňuje význam letošních voleb, které podle něj určí budoucí směřování a demokracii v EU i mimo ni.

"Demokracie je ohrožena po celém světě, a to včetně našeho kontinentu. Hlasování v těchto volbách je tudíž další způsob, jak ji chránit a podporovat."