Kdo bude nejvlivnějším Čechem v Evropě?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Premiér Petr Fiala opět potvrdil, že nového českého eurokomisaře navrhne koalice PirSTAN. Starostové trvají na tom, že jim Fiala post eurokomisaře slíbil, Piráti by ale o toto vlivné místečko v Bruselu stáli také.

Končící české eurokomisařce Věře Jourové je vyčítáno, že má slabé portfolio. Česká republika ale zřejmě silnější "evropský resort" nedostane ani v případě, že by navrhla jednoho ze dvou současných hlavních favoritů.

Řekněte to jméno

Nebuďte slušní a řekněte konečně jméno! Debata o novém českém eurokomisaři je pokaždé únavná a zbytečně natahovaná. O nástupci současné české eurokomisařky Věry Jourové se spekuluje od nástupu vlády Petra Fialy.

A stále nemáme jasno. Premiér Fiala nyní opět potvrdil, že by eurokomisaře měla navrhnout volební koalice Pirátů a Starostů. Tato koalice už ale neexistuje. Starostové Fialovi připomínají jeho údajný slib, Piráti cítí šanci na získání další zajímavé politické funkce.

Řekls mu to?

Podle předsedy Víta Rakušana měl Starostům pozici eurokomisaře premiér Fiala slíbit při vyjednávání o sestavení vlády. Ostatní vládní strany ale Starostům nechtějí nic dát zadarmo. O to víc teď, kdy se Starostové nebojí v rámci předvolební rétoriky rýpat do vlastních kolegů z vlády.

Klidně se tak může stát, že nakonec Fiala řekne Rakušanovi, že je koalice Spolu spíše pro kandidáta Pirátů. Co by mu na to předseda Starostů řekl, pokud by mu to řekl?

Favority jsou Nerudová a Kolaja

V diskuzi už delší dobu padají i konkrétní jména. Starostové zřejmě navrhnou neúspěšnou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou, Piráti poté svého europoslance Marcela Kolaju.

Kritici těchto dvou jmen upozorňují na jejich slabou politickou zkušenost a nedostatečné renomé na evropské scéně, Česká republika by zřejmě při jejich nominaci nemohla počítat s žádným silným portfoliem. Oba navíc letos kandidují do Evropského parlamentu, podle opozičních politiků by si tedy měli rozmyslet, co vlastně chtějí.

ODS to vzdala

Hovořilo se také o několika kandidátech, které by mohla z pozice nejsilnější vládní strany navrhnout ODS. Po posledním prohlášení premiéra je ale zřejmé, že se strana rozhodla nepřilévat olej do ohně.

Občanští demokraté mohou vydělat na tom, že se Starostové a Piráti ještě víc rozhádají. Pozice eurokomisaře je totiž natolik zajímavá, že se o ní vyplatí zabojovat i púroti koaličním partnerům.

Vysílá je členský stát, kopou za EU

V Evropské komisi má zastoupení každá členská země EU. Česká republika měla od svého vstupu do EU v roce 1994 čtyři eurokomisaře Věru Jourovou, Štefan Füleho, Vladimíra Špidlu a historicky prvního českého člena Evropské komise Pavla Teličku.

Současná eurokomisařka Jourová je místopředsedkyní Evropské komise a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Eurokomisaře do Komise sice vysílají členské státy, není to ale tak, že by kopal za jejich národní zájmy. Musí se věnovat celoevropské agendě, která mu bude přiřazena, a "své zemi" při tom nijak nenadržovat.