Politico: Největší rebel je Ivan David

zdroj: Facebook Ivana Davida

Vlivný evropský server Politico označil českého europoslance Ivana Davida zvoleného za SPD za největšího rebela ze současných europoslanců. Často a rád hlasuje proti své vlastní frakci, do níž SPD v Evropském parlamentu patří. Rebel to tedy je.

Pohled na jeho statistiky ovšem vyvolává otázku, zda vůbec ví, v jaké frakci sedí. Svou práci ale podle SPD zřejmě nedělá špatně, do Evropského parlamentu kandiduje znovu. Nedostal se ale na pozici lídra.

Je to rebel!

Kam se hrabe Petr Máchal. Opravdový rebel, kterého reportéři magazínu Politico odhalili během hodnocení činnosti europoslanců, se jmenuje Ivan David (SPD). Podle magazínu jde o nejvíce rebelujícího poslance ze všech 705 evropských zákonodárců.

Vlivný evropský server především upozorňuje na jeho nedisciplinovanost a rebelování proti vlastní politické frakci. Žádný jiný český europoslanec se do speciálního hodnocení ani nedostal.

Proč jsi v té frakci?

Proti své frakci Identita a demokracie, do které SPD patří, David hlasoval celkem ve 4 406 případech, procentuálně to tedy vychází na 41 %. Zajímavé je, že v první desítce nejvíce rebelujících europoslanců proti svým frakcím jsou pouze zástupci nacionalistické Identity a Demokracie a frakce Evropských konzervativců a reformistů.

Obě frakce spojuje kritika současného směřování EU, konzervativci jsou ale mnohem umírněnější.

Moc kontroverzní i na SPD

Ivan David je vůbec zajímavá politická postava. Z pozice jedné z hlavních tváří SPD v zahraniční politice velice odhodlaně komunikuje hlavní myšlenky strany, nebojí se kontroverze ani polopravd a dezinformací.

V jeho repertoáru nechybí kritika migrace, Ukrajiny ani veřejnoprávních médií. Prostě taková ta národovecká klasika. Letos ale SPD do evropských voleb nepovede. Přednost dostal bývalý europoslanec za Svobodné Petr Mach, který má přilákat umírněnější a z vládních stran zklamané konzervativní voliče.

Kdo je vlastně Ivan David?

Jednasedmdesátiletý Ivan David je původním povoláním psychiatr. V roce 1993 vstoupil do ČSSD. Ve vládě Miloše Zemana byl v letech 1998 až 1999 ministrem zdravotnictví ČR a do roku 2002 také poslancem za ČSSD.

Za stranu několikrát neúspěšně kandidoval do Senátu. ČSSD definitivně opustil v roce 2015. Za SPD kandidoval nejprve rovněž neúspěšně do Senátu a do pražského zastupitelstva. V roce 2019 do SPD vstoupil a v ten samý rok byl za stranu zvolen do Evropského parlamentu. Letos kandiduje jako dvojka za Petrem Machem.