Ostrovy nabídnou hudbu i ohlédnutí za 20 lety v EU

zdroj: United Islands of Prague

Festivalovou sezonu v Praze letos otevřou United Islands. A to hned úderem prvních květnových dní. Středa 1. května bude na pražských ostrovech patřit oslavě Evropy. V rámci akce “Zažijte Evropu” si zde návštěvníci připomenou dvacet let od vstupu do Evropské unie.

Jednadvacátý ročník festivalu United Islands of Prague zároveň nabídne nejen to nejlepší od českých začínajících umělců, ale také ty nejzajímavější objevy z evropské hudební scény.

Nálož tónů i Evropy

Od 1. do 4. května budou pražské ostrovy patřit nejen Evropě a našemu dvacetiletému členství v Unii, ale také žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Na návštěvníky festivalu United Islands of Prague čeká také zajímavý doprovodný program, jehož dramaturgie se letos ujal spolek Díky, že můžem, který stojí například za tradiční listopadovou akcí Korzo Národní.

Porce nových talentů

Festival United Islands of Prague, oslava dvaceti let Česka v Evropské unii i všechny další programové aktivity budou pro návštěvníky tradičně zdarma.

“Festival United Islands je od počátku s myšlenkou jednotné Evropy spojen a jsme rádi, že k tak významnému výročí můžeme i v letošním roce nám všem, hudebním fanouškům, představit další porci nových talentů. Věřím, že po festivalu si i letos přidáme do svých playlistů nové hudební objevy,” říká producent festivalu United Islands of Prague Martin Voňka.

Víc než stovka umělců

United Islands of Prague se v Praze uskuteční už pojednadvacáté. Letos se během čtyř dnů na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu nových hudebních interpretů jak domácí, tak zahraniční scény.

Jedním z headlinerů bude irská parta 49th & Main, francouzskou scénu bude zastupovat kapela Télépagaille, českou scénu bude reprezentovat pražský česky zpívající boyband Good Times Only nebo třeba plzeňská kapela Severals. Čtvrteční večer bude patřit klubové noci v deseti klubech po celé Praze, a to od Ďáblic přes centrum až na Jižní Město.

Díky za Ostrovy inspirace

Během všech festivalových dní nebude chybět ani oblíbený nehudební program Ostrovy inspirace. Dramaturgie celého nehudebního programu se letos ujal tým spolku Díky, že můžem, který stojí například za tradiční akcí konanou každý rok 17. listopadu na Národní třídě. Návštěvníci si mohou vybrat z pestré nabídky programu, který přinese kombinaci debat ve spolupráci s úspěšnými podcasty a známými moderátory, instalací, výstav, scénických čtení a prostoru pro společný dialog o evropských tématech. Mezi tématy bude například svoboda cestování, výhody a úskalí členství v EU či udržitelnost. 

“Jako spolek se letos zaměřujeme na osvětu těchto témat a aktivizaci mladých voličů k červnovým volbám do Evropského parlamentu, což chceme v programu také promítnout,” doplňuje k tvorbě nehudebního programu Ester Valtrová, programová manažerka spolku Díky, že můžem.

Kdo to podpořil a zaštítil

Festival United Islands of Prague by se posledních dvacet let neobešel bez trvalé podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Mezi důležité partnery festivalu kromě hlavního města Prahy patří Ministerstvo kultury ČR, městské části Praha 1 a Praha 5, skupina ČEZ, Dopravní podnik hlavního města Prahy a další.

Záštitu nad festivalem přijal předseda Vlády České republiky Petr Fiala, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, ministryně obrany Jana Černochová, primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, náměstek primátora hl. města Prahy Jiří Pospíšil a starostka městské části Prahy 1 Terezie Radoměřská.