Naposledy k národu: Projev o stavu unie Bidenovi sednul

zdroj: Whitehouse.gov

Podpora Ukrajině, Severoatlantické alianci a ochraně klimatu. To jsou pro nás Evropany hlavní výstupy projevu amerického prezidenta Joea Bidena o stavu unie.

Biden ale většinu projevu logicky věnoval domácím tématům a kritice svého minulého i budoucího soupeře Donalda Trumpa. Bylo pro něj důležité ukázat, že je i přes svůj pokročilý věk v dobré fyzické i mentální kondici. A to se mu podařilo.

Jako zamlada

Americký prezident Joe Biden vystoupil se svým posledním projevem o stavu unie před letošními prezidentskými volbami, ve kterých bude svůj mandát obhajovat proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Biden asi nepotěšil své kritiky. I přes pokročilý věk působil energicky a odhodlaně. Kromě pár přeřeknutí a zakašlání nevykazoval známky starého a unaveného muže zralého na důchod. Tady tedy jedna nula pro Bidena.

Amerika v kostce

Projev o stavu unie před Kongresem Spojených států je jedna velká show. Prezident má prostor prezentovat své vidění světa a názor na dění v USA. Přítomní politici hlasitě projevují svůj souhlas, ale také odpor.

Součástí projevu je i důraz, který Bílý dům dává na pozvané hosty. Projev v Kongresu poslouchají elity národa i obyčejní občané. I veškerý obsah je připraven do posledního detailu.

Podpora Ukrajině i NATO

Pro Evropu a pro Česko je nejdůležitější, že se Biden hned na začátku projevu věnoval podpoře Ukrajiny a ohrožení demokratického světa ze strany Ruska. Potvrdil americkou oddanost NATO, uvítal nové členy, tedy Finsko a Švédsko.

Opět vyzval k příměří v Gaze. Mluvil také o ochraně klimatu a spravedlivějším světě. Hlavní část projevu ale byla věnována domácím tématům o to víc, že se USA nachází ve volebním roce.

Hašteřivý Biden v dobré formě

Biden si s potěšením rýpnul do svého minulého i budoucího vyzyvatele Trumpa. Dokonce si během projevu zvládl vyměňovat názory s pokřikujícími republikánskými politiky, kteří s jeho slovy nesouhlasili.

Ukázal emoce, empatii ale také schopnost bojovat a pojmenovat věci pravými jmény. Jeho styl projevu byl jako tradičně lidský a přirozený. I Biden se ale umí rozčílit. Především, když mluví o bohatých lidech, kteří jsou spojeni s nedemokratickými režimy.

Nevypadám na to, ale jsem starý

Konec projevu Biden věnoval svému věku. Důvod je zřejmý, momentálně se jedná o jeho největší slabinu. Vtipkoval o tom, že je starý, přestože na to možná nevypadá. Svým vlastním fungováním chce vyvracet stereotyp o starých, unavených a zahořklých seniorech.

Ne vždycky se mu to ale samozřejmě daří. Demokraté na projev reagovali jasně. Chtějí další čtyři roky s prezidentem Bidenem. A republikáni nejvíc ocenili, když projev skončil a mohli jít domů.