Trumpa pomalu opouštějí voliči generace Z

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Do prezidentských voleb v USA zbývá necelých osm měsíců. Kampaň obou hlavních kandidátů je v plném proudu. A Donald Trump i Joe Biden si snaží naklonit také voliče generace Z.

Podle posledního průzkumu získává u mladých navrch současný prezident. Mladí ho preferují ale spíš proto, protože mají odpor k Trumpovi.

Jen 35 procent pro Trumpa

V březnovém průzkumu Harvard CAPS/Harris Poll, který Harvardská univerzita provádí každý měsíc, získal Donald Trump od prosince dosud nejnižší podporu mezi voliči ve věku 18 až 24 let.

Průzkum probíhal mezi 20. a 21. březnem a pouze 35 % voličů generace Z v něm uvedlo, že by v odvetě souboje Trump-Biden volilo bývalého prezidenta. V únoru to přitom bylo 55 % lidí ve stejném věku.

Největší pokles za devět měsíců

Před prosincovým šetřením označoval harvardský průzkum CAPS/Harris Poll za nejmladší voliče v zemi ty, kterým je 18 až 34 let, což zahrnovalo i některé voliče z řad mileniálů. Přesto se podpora Trumpa v konfrontaci s Bidenem stabilně pohybovala kolem čtyřicítky a pouze dvakrát klesla pod tuto hranici, a to na 38 procent v září a 39 procent v červenci loňského roku.

"Těch 35 procent mladých lidí, kteří ho podpořili v březnu, je mnohem víc v souladu s tím, co by se dalo očekávat," komentuje výsledek pro Newsweek profesor politologie na Seton Hall University Patrick Fisher.

Vrací se mladí k Bidenovi?

Mladí voliči se podle Newsweeku ostatně zasloužili o Bidenovo vítězství v posledních prezidentských volbách a tato skupina voličů je dlouhodobě pevně spjatá s Demokratickou stranou. Klesající podpora Američanů z generace Z byla však považována za hlavní překážku Bidenovy kampaně. Několik předešlých průzkumů totiž ukázalo, že Trump se blíží Bidenovu náskoku u mladých voličů.

Únorový průzkum agentury Bloomberg News/Morning Consult dokonce naznačil, že Trump vede nad Bidenem o sedm procentních bodů mezi lidmi ve věku 18 až 34 let. V lednovém průzkumu pro USA Today, který prováděla bostonská Suffolk University vedl Trump mezi mladými voliči nad Bidenem o čtyři procenta.

Voliči "menšího zla"

Harvardský průzkum mezi mladými lidmi zveřejněný v prosinci ukázal, že téměř sedm z deseti mladých lidí, kteří podporují Bidena místo Trumpa, motivuje hlavně "odpor k tomu, aby se Donald Trump stal znovu prezidentem", než "podpora prezidenta Bidena a jeho politiky".

Březnový průzkum veřejného mínění Harvard CAPS/Harris Poll tedy přináší pro Bidena dvě dobré zprávy. Nejenže klesla Trumpova podpora mezi příslušníky generace Z, ale sám současný prezident zaznamenal celkový nárůst podpory mezi všemi voliči.

Bude to Bidenovi stačit?

Podpora Bidena se od prosince do února pohybovala kolem 41 a 42 procent, ale v březnu už 44 procent voličů uvedlo, že by ho podpořilo raději než Trumpa. Je to poprvé od října 2022, kdy konkrétně průzkum Harvard CAPS/Harris Poll zaznamenal Bidenovu podporu vyšší než 42 procent. Mezi všemi respondenty nyní získal 43 procent hlasů.

Přestože Biden může získat zpět některé mladší voliče, tak se Patrick Fisher domnívá, že Trump by mohl v roce 2024 vyhrát volby i s pouhými 35 procenty hlasů generace Z. "Trump může v roce 2024 vyhrát, ale vzhledem k vysoce polarizované povaze současné americké politiky je velmi nepravděpodobné, že by vyhrál drtivě."