Pěšky přes půl Evropy: Poutníci mají Alpy za zády

zdroj: M&T Adventure

Matyáš a Tomáš. Dva kamarádi z Nového Jičína začátkem března vyrazili pěšky z Barcelony zpátky domů na Moravu. Jde přibližně o 2,5 tisíce kilometrů dlouhou cestu, která jim zabere asi sto dní.

Teď mají za sebou skoro polovinu trasy, přešli Francii, překonali Alpy a potkalo je nejedno dobrodružství. Jak se jejich putování vyvíjí, co je na cestě nejvíc překvapilo a jak to vypadá se sbírkou pro Natálku, nám prozradili v aktuálním rozhovoru.

Cíl cesty už se blíží

Matyáš Kuboš (24) a Tomáš Kopecký (22) se rozhodli, že vyrazí na pořádnou túru. Za tři měsíce chtějí ujít víc než 2,5 tisíce kilometrů a z Barcelony se tak pěšky vrátit zpátky domů na Moravu. Putují už od 9. března a za 40 dní je potkalo nejedno dobrodružství.

Dvojice se ve středu 18. dubna, kdy jsme s kluky mluvili, nacházela ve Švýcarsku. Od startu v Barceloně už překonali španělské Pyreneje, celou Francii a mají za sebou i Alpy. “Byli jsme pod vrcholky nejvyšších hor Evropy. To byl skutečně jedinečný zážitek, i když fyzicky velmi náročný,” říká pro Bold News Tomáš. “Bylo to krásné a za tu dřinu to skutečně stálo,” dodává Matyáš.

Největší překvapení? Francie

Oba poutníci už překonali nejvyšší hory i největší zemi, která je na cestě čekala. “Francie naprosto předčila naše očekávání. Procházeli jsme ji tři týdny a celou cestu jsme si moc užili,” odpovídá Tomáš na otázku, co byl pro cestování doposud největší zážitek. S tím souhlasí i Matyáš a dodává, jak důležitou roli hraje na cestě počasí.

“Když je hezky, fakt si túru užíváme, sluníčko nás nabíjí energií. Předevčírem ale začalo sněžit a vzbudit se ráno ve stanu v zimě a mokru skutečně není nic příjemného,” dodává Tomáš.

Nejvíc je však překvapili lidé. “Takovou ochotu od cizích lidí jsme skutečně neočekávali. Ve Francii nám propršel jeden celý den, tak jsme si vnitřně vymanifestovali, aby nás někdo ubytoval. A stalo se. V obchodě se nás, úplně promrzlých a promoklých, zeptal pokladní, co děláme, kam jdeme a proč. Zapovídali jsme se s ním a nakonec nás pozval domů ke své rodině. To byl skutečně krásný zážitek,” vzpomíná Tomáš.

Sraz s rodinou

A zážitek je čeká i ve Švýcarsku. V malém městečku u Curychu se mají potkat se svými rodinami a strávit s nimi několik odpočinkových dní. Příbuzní a známí jim zároveň přivezou vybavení, které budou oba poutníci potřebovat na druhou část cesty.

“Těšíme se, až jim budeme všechny naše zážitky vyprávět. Jsme s nimi v pravidelném kontaktu, ale osobního shledání po takové době se nemůžeme dočkat,” těší se Matyáš.

Jak pokračuje sbírka?

Kluci nevyrazili na cestu “jen tak”. Řekli si, že jejich pouť může někomu pomoct. Proto založili sbírku pro třináctiletou Natálku, která trpí mozkovou obrnou, oční vadou i středně těžkou mentální retardací.

Doktoři navíc tvrdili, že nikdy nebude chodit, což se ale úplně “nevyplnilo”. Natálka díky obrovské vůli chodí pomocí speciálních ortéz. A právě na ně Tomáš s Matyášem vybírají pro Natálku na Doniu peníze.

“S vývojem sbírky jsme zatím velmi spokojeni. Lidé neskutečně podporují nás i Natálku. Už se vybralo kolem 220 tisíc korun a pevně věříme, že se vybere celý půlmilion. Sami se snažíme dělat vše pro to, aby se vybralo co nejvíc peněz. Sbírku propagujeme na sociálních sítích, v rádiích, ale i třeba tady u vás na Bold News. Za Natálku bojujeme společně,” uzavírá Tomáš.