Proč dva Češi vyrazili pěšky přes půl Evropy

zdroj: Instagram M&T Adventure

Matyáš a Tomáš. Dva kamarádi z Nového Jičína se rozhodli překonat sami sebe. Začátkem března tak vyrazili pěšky z Barcelony zpátky domů na Moravu. Jde přibližně o 2,5 tisíce kilometrů dlouhou cestu, která jim zabere asi sto dní.

Při plánování trasy si uvědomili, že ne každý má takové možnosti, aby mohl ráno vstát a jít se jen tak projít. A tak se rozhodli dát svému putování hlubší smysl.

Založili sbírku pro malou Natálku, která žije se středně těžkým tělesným postižením. Na ortézy, které nezbytně potřebuje, plánují vybrat půl milionu korun.

Z Barcelony až na Moravu

Matyáš Kuboš (24) a Tomáš Kopecký (22) se rozhodli, že vyrazí na pořádnou túru. Přibližně za tři měsíce plánují ujít 2,5 tisíce kilometrů. V neděli 10. března vyrazili z Barcelony a pěšky se chtějí dostat zpátky domů na Moravu.

Svému putování se navíc rozhodli dát i hlubší význam. Založili sbírku pro malou Natálku, která chodí jen díky speciálním ortézám.

Nejtěžší budou Alpy

Kluci se během deseti dnů dostali ze španělského pobřeží až za hranice Francie. Překonali při tom pohoří Pyreneje a s krosnami na zádech míří přes francouzské vinice do Švýcarska.

“Pochod zatím probíhá dobře, i když cesta je samozřejmě náročná. Udržujeme si tempo i dobrou náladu. Nejvíc se však obáváme rakouských Alp, které zaberou nejvíc času i energie,” komentuje průběh cesty pro Bold News Matyáš. Domů se plánují vrátit začátkem června.

Jak je to napadlo?

Matyáš, čerstvý absolvent vysoké školy, a Tomáš, profesionální hráč volejbalu, jsou dlouholetými přáteli. “Před dvěma lety jsme se rozhodli, že pokud se nám nebude dařit v životě nebo se nám aspoň povede mít dlouhou dobu volno, tak spolu někam pojedeme.

A shodou náhod tento čas nastal právě teď. A tak jsme naplánovali naši túru,” říká Tomáš. “Chtěli jsme, aby naše cesta vedla domů, do Nového Jičína. Vzhledem k délce trasy, ceně letenky i počasí nám pak nejlépe vycházelo, že bychom se domů měli vrátit právě z katalánské Barcelony,” dodává.

Panoramata i divoká prasata

A jak samotná túra probíhá? “Spíme ve stanu na různých místech, jednou za týden nebo za dva, jak to vyjde, si chceme vzít hotel, abychom se umyli. K jídlu si koupíme něco v obchodě anebo u stánku.  Párkrát se nám povedlo i smočit nohy v moři, dát si pivo a zažili jsme už i dechberoucí výhledy. Taky se nám ovšem stalo, že jsme šli dlouho po rozpáleném betonu anebo v noci potkali divoká prasata. To už byl o něco horší zážitek,” shrnují první část své cesty kluci.

Bojovnice Natálka

Jaký má vlastně cesta smysl? Nejde jen o zábavu a o snahu “něco si dokázat”. “Už od začátku jsme si říkali, že by bylo dobré naše cestování propagovat na sociálních sítích. Věřili jsme, že cesta bude mít úspěch. Rozhodli jsme se tedy vše propojit s dobrou věcí a našli jsme Natálku. S tou jsme se i sešli a rozhodli se ji podpořit,” vypráví o vzniku iniciativy Matyáš.

Natálka je třináctiletá dívka, která se předčasně narodila v 25. týdnu. Dvojče Davídek bohužel zemřel ve čtyřech měsících. Naty má středně těžké tělesné postižení. Trpí mozkovou obrnou, oční vadou i středně těžkou mentální retardaci. Doktoři navíc tvrdili, že nikdy nebude chodit. To se ovšem spletli.

Natálka je neskutečná bojovnice a jako zázrakem chodí pomocí speciálních ortéz. “Ty jsou ovšem velice drahé,” dodává Tomáš. “A tak jsme se pro Natálku rozhodli založit sbírku na Doniu a doufáme, že naše cesta domů bude delší než cesta k vybrání peněz pro tuhle statečnou malou slečnu.”

Chcete vědět víc?

O své cestě Matyáš s Tomášem pravidelně reportují, a to jak na svém instagramovém profilu, tak i na blogu. Na něm také každý den popisují své zážitky i průběh túry.

Jejich sbírku na platformě Donio pro Natálku zatím podpořilo přes sto lidí a bylo vybráno přes 70 tisíc korun. Finální částka, kterou by Natálka potřebovala, je půl milionu korun. Kluci věří, že se částka i díky jejich cestě nakonec vybere.