Štěstí pro Gen Z? Stačí si splnit dvě věci

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Jste šťastní? A chtěli byste být? Podle nedávného průzkumu Gallupova ústavu se téměř 3 ze 4 lidí ve věku 12 až 26 let cítí šťastní. Důležité ovšem je, aby byly splněny dvě zásadní podmínky, které mají na jejich štěstí obrovský vliv.

Jde o zdravý spánek a také o to, aby žili život, který dává smysl. Nejšťastnější příslušníci generace Z jsou pak také ti, kteří cítí lásku a podporu od blízkých. Naproti tomu mladí lidé, kteří se porovnávají s ostatními, podle vědců daleko častěji pociťují úzkost.

Gen Z to má podle výzkumu daleko těžší než předchozí generace, když byly v jejich věku. Pokud jde však o pocit štěstí, tak mladí lidé podle magazínu Business Insider vědí, jak ho dosáhnout. Především prostřednictvím zdravého spánku a také pocitu, že má jejich život smysl.

Mladí, tudíž šťastní

Podle průzkumu Gallupova ústavu a nadace Walton Family Foundation z listopadu 2023 se 73 % lidí ve věku 12 až 26 let cítí jako velmi šťastní nebo “celkem šťastní”. V průzkumu jsou shromážděna online data od více než 2 000 Američanů generace Z.

Šetření, které se týká štěstí a jeho podmínek, je součástí většího projektu zaměřeného na tuto mladou věkovou skupinu.

Ale jen do dospělosti

Zatímco se však téměř dvě třetiny příslušníků generace Z identifikují jako šťastné osoby, toto procento výrazně klesá, jakmile dosáhnou dospělosti, tedy 18 let věku.

Je to pokles, který se často shoduje s poklesem obou faktorů, které právě Gen Z považuje za nejdůležitější pro získání pocitu štěstí. Méně mladých po osmnáctém roce tedy také uvádí, že by kvalitně a dostatečně spali a že by jejich život dával smysl.

Hlavně mít “ten smysl”

Výzkumníci zjistili, že nejzásadnějším hnacím motorem pro štěstí mladých je, aby jim dávaly smysl jejich práce nebo škola.

"Pro Gen Z je důležité, zda mají pocit, že na jejich životě záleží a že dělají pokrok. Je to zásadnější, než když mají pocit "budu pracovat, vydělávat hodně peněz, budu hodně slavný a podobně,” říká pro CNN jeden z autorů studie Zach Hrynowski.

Queer lidé jsou šťastní méně

Adekvátní množství spánku a relaxace se jako podmínka štěstí umístilo hned na druhém místě. Data studie ukázaly, že ti, kteří mají dostatek spánku každou noc, se dvakrát častěji označují za šťastné.

I proto chodí příslušníci generace Z i mileniálů v USA do postele nejlépe už kolem deváté či desáté hodiny večer. Jdem jim o to, aby měli alespoň devět hodin kvalitního spánku.

Nejšťastnější členové generace jsou pak také ti, kteří cítí lásku a podporu od svých blízkých. Naproti tomu lidé, kteří se porovnávají s ostatními, podle vědců daleko častěji pociťují úzkost.

Data průzkumu dále ukazují, že u členů generace Z, kteří se identifikují jako LGBTQ+, je o 16 % menší pravděpodobnost toho, že by se považovali za šťastné. To je podle výzkumníků velmi důležitý údaj. V předchozím průzkumu Gallupova ústavu totiž zjistili, že se jako queer osoba identifikuje každý pátý příslušník Gen Z.