Feminismus škodí? Proč už mu nefandíme

zdroj: Shutterstock

Skončila vlna feminismu? Mladí muži a chlapci každopádně ženám a dívkám a jejich prosazování ve společnosti fandí čím dál méně. Jsou totiž přesvědčení, že feminismus spíš škodí, než prospívá.

A dokonce tvrdí, že je daleko těžší být mužem než ženou. Namísto rovnosti pohlaví k nim stále více promlouvá misogynní Andrew Tate či pocit ohrožení jejich mužské identity a genderové role.

Feminismus? Ne, děkuji

Je Gen Z skutečně tou nejprogesivnější generací? Podle listu The Guardian, který cituje nedávný britský průzkum, to vypadá trochu jinak.

Mladí muži a chlapci jsou totiž přesvědčeni, že feminismus spíš škodí, než prospívá. A každý čtvrtý Brit ve věku 16 až 29 let věří, že je těžší být mužem než ženou.

Podle průzkumu má 16 procent mladých mužů generace Z pocit, že feminismus přinesl víc škody než užitku. Oproti tomu u takzvaných ”boomerů”, tedy lidí starších 60 let, tento názor zastává jenom 13 % mužské populace. Průzkum prováděla v srpnu 2023 na vzorku bezmála tří tisíc lidí ve věku 16 až 29 let společnost Ipsos pro britskou univerzitu King’s College London.

Chlapci vzhlíží k misogynovi

Pětina mužů v této věkové kategorii má navíc příznivý názor na kontroverzního influencera Andrewa Tatea.

Bývalý britsko-americký kickboxer, který má na sociální síti X přes 8 milionu sledujících, v Rumunsku čelí obvinění ze znásilnění, obchodování s lidmi a vytvoření zločinecké skupiny s cílem sexuálního vykořisťování žen, což popírá. Veřejně však mluvil o bití či škrcení žen a sám sebe označil za „absolutního misogyna“.

Ženy versus muži

V posledních deseti letech se navíc mezi mladými muži a ženami začaly rozevírat nůžky i v politických otázkách. Podle Alice Evansové ze Stanfordské univerzity jsou od roku 2014 ženy ve věku 18 až 29 let stále liberálnější, zatímco mladí muži jsou víc a víc konzervativní.

Rozdíly jsou podle analýzy pozorovatelné na všech kontinentech po celém světě. Ženy generace Z dnes chodí k volbám častěji než mladí muži, narozdíl od nich se i více zajímají o politické otázky a účastní se sociálních protestů.

Jsou muži diskriminováni?

Mnoho dospívajících mužů také začalo mít pocit, že se společnost obrací proti nim. Podle průzkumu si víc než polovina mladých mužů na světě myslí, že čelí nějaké formě diskriminace.

Například v Jižní Koreji jsou už rozdíly mezi mladými muži a ženami natolik hluboké, že se propadají počty sňatků a porodnost je zde nejnižší na světě. Na jednu ženu zde v roce 2022 připadalo pouze 0,78 dítěte.