Ve Francii to jde se sexem z kopce: Kvůli Netflixu a hrám 

zdroj: Gencraft.com

Země, která dala název vášnivému polibku a v jejímž jazyce zní vyznání „miluji tě“ asi nejromantičtěji na světě, pomalu přestává platit za baštu vášnivých milovníků.

Podle posledního výzkumu zaměřeného na sexualitu Francouzů to tak alespoň vypadá. Mladí lidé podle jeho výsledků raději sledují seriály nebo sedí u videoher.

Sexuální aktivita Francouzů je podle průzkumu agentury Ifop z přelomu roku 2024 na nejnižší úrovni za posledních padesát let. Podíl dospělých, kteří byli posledních dvanáct měsíců bez sexu, stoupl na 24 % a dostal se o 6 % výše, než tomu bylo v dosud “sexuálně neblaze rekordním” roce 1970.

Dramatický propad milostného života byl zaznamenán hlavně u mladých lidí. Celých 28 % Francouzů ve věku 18 až 24 let, kteří už za sebou mají sexuální zkušenost, uvedlo, že za celý rok neměli vůbec žádný sex.

Raději knihu

Důvodem upadající sexuální aktivity je podle průzkumu upřednostňování sledování filmů v televizi nebo na Netflixu, brouzdání po sociálních sítích, hraní počítačových her nebo čtení knih. Celá polovina mužů přiznala, že v uplynulém roce neměli pohlavní styk, protože upřednostnili některou z těchto činností. Na poklesu sexuální aktivity má svůj podíl i stále menší ochota žen. V roce 1981 vyhovělo svému partnerovi i přes momentální nechuť k sexu 76 % žen, v roce 2023 to bylo už o 23 % méně.

Hypersexualitu  střídá asexualita

Vedoucí studie François Krause tvrdí, že jde o projev začátku nového historického cyklu. "To, co dělá jedna generace intenzivně, dělá ta další méně," říká.

Po období hypersexualizace v 80. a 90. letech minulého století se dnes podle něj prosazuje spíe sexualita založená na kvalitě než na kvantitě. Narůstá počet Francouzů, kteří nepovažují aktivní sexualitu za nezbytnou součást úspěšného života a odmítají mít sex jen proto, aby byli jako všichni ostatní.