ANO je na rekordu. Fiala burcuje proti populismu

zdroj: Facebook Petra Fialy

Hnutí ANO by podle agentury Kantar drtivě vyhrálo volby s dvojnásobným ziskem oproti koalici SPOLU. To je zpráva, která vyvolala reakci premiéra Petra Fialy na platformě X. Premiér voliče varuje před sázkou na populisty a líbivá hesla.

Realita je ale taková, že Fiala sedí v čele nepopulární vlády s podprůměrnou komunikací. Vedení ANO v průzkumech je přitom dlouhodobé. Je to tedy trend, ne pouze souhra okolností.

Proč premiér bije na poplach

Premiér Petr Fiala nemá jednoduchou pozici. Stojí v čele vlády, která je jako celek nepopulární. Navíc je ten celek poslepován z různorodých stran, které mají vlastní zájmy.

Musí tedy odrážet útoky opozice, ale také řešit interní spory v koalici. V ulicích v posledních měsících demonstrovali učitelé, zemědělci, mezi něž se namotali nejrůznější kritici vlády. A to vše hraje do not hnutí ANO.

Kantar Fialu nepotěšil

Podle Kantaru by volby drtivě vyhrálo hnutí ANO s rekordním výsledkem 39 % preferencí. Fialova ODS by naopak v případě samostatné kandidatury získala pouze 14 %, koalice SPOLU 20 %.

A to je dost jednoznačný výsledek. V červnu nás čekají evropské, krajské a senátní volby. Ve volbách do Evropského parlamentu by ANO nemuselo zvítězit tak jednoznačně, pro jeho voliče se nejedná o zásadní volby. V krajských volbách se už ale síla ANO projeví naplno.

Profesor se rozepsal

Nedělní průzkum s jasným vítězem se stal hlavní politickou zprávou dne v médiích i na sociálních sítích. Premiér tedy nějak reagovat musel. Otázkou je, jestli je nejvhodnějším a nejefektivnějším způsobem reakce právě politologický esej o mnoha odstavcích na síti X.

Moderní politický marketing je o jednoduchých a chytlavých heslech, sofistikované texty u většiny voličů příliš emocí nevyvolávají. Na druhou stranu od profesora a politologa se něco podobného tak trochu očekává. Když to zkoušel lidově s Nutellou, tak komunikačně pohořel.

Co zkusit “návrat do normálu”?

Špatná komunikace je vládě vyčítána prakticky od jejího nástupu do funkce. O trochu oživení se v posledních týdnech postaral STAN, nadšení části společnosti z Debat bez cenzury ale už po třetí debatě vyprchalo.

Česko se oklepalo z rekordní inflace, energetické krize a úvodního šoku z napadení Ukrajiny. Vládní strany musí voliče před sněmovními volbami v příštím roce přesvědčit, že nemají sázet na Andreje Babiše, který by navíc mohl vládu utvořit s Tomiem Okamurou.

Populisté čekají na další šanci

Fialovo varování před populisty je namístě. Současná opozice totiž opravdu nabízí jednoduchá a líbivá populistická řešení a politiku vedenou podle aktuálních nálad ve společnosti. I to ale může už mnoha voličům přijít čitelnější než Fialova vláda.

Andrej Babiš při svém vstupu do politiky pochopil, že reformy a propracované plány voliče příliš nezaujmou. Spoléhá proto na líbivá hesla, strach (z války, migrantů, Pirátů,…) a osobní útoky. A průzkumy ho v této strategii jen utvrzují. Neměl by ale zapomínat na to, že s čistě negativní a vyhrocenou kampaní prohrál nejen poslední sněmovní, ale také prezidentské volby.