K čemu je dobrá Fialova cesta do USA

zdroj: Facebook ODS

Premiér Petr Fiala je na návštěvě USA ve velice vypjaté situaci. Írán zaútočil na Izrael, stále pokračuje válka na Ukrajině. Česko a USA stojí v obou konfliktech na stejné straně, v Bílém domě se tak potkají dva spojenci.

Americká administrativa by měla ocenit dlouhodobou českou pomoc Ukrajině i podporu Izraele. Pokud nedojde k žádnému obrovskému průšvihu, měla by si Česká republika díky premiérově návštěvě připsat plusové body. A to se hodí.

Fiala míří do Bílého domu

Petr Fiala v pondělí začíná dvoudenní jednání v USA. Vrcholem jeho návštěvy bude schůzka s americkým prezidentem Joe Bidenem v Bílém domě. A témat k hovoru budou mít opravdu hodně – od Ukrajiny přes Izrael a samozřejmě i vzájemné vztahy.

Víkendový íránský dronový a raketový útok na Izrael dělá Fialovu návštěvu USA ještě zajímavější, z dění na Blízkém východě by se mělo stát téma číslo jedna.

Rozhodně ne rovný s rovným

Nebudeme si ale nalhávat, že je pro amerického prezidenta český premiér rovnocenným partnerem při rozhodování o klíčových konfliktech a zahraniční politice. Úspěchem pro nás je, že se Biden s Fialou vůbec potká.

Naši situaci posiluje, že patříme mezi silné a odhodlané spojence Ukrajiny i Izraele. Zejména v otázce podpory Ukrajiny si Biden s Fialou budou notovat, současná americká administrativa naše úsilí od začátku války oceňuje.

Ukrajinská mise českého premiéra

Prezidenta Bidena Fiala o nutnosti podporovat Ukrajinu přesvědčovat nemusí. Republikány ale ano. Proto se v Kongresu setká také s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, lobovat bude za pokračující americkou pomoc Ukrajině i v případě znovuzvolení Donalda Trumpa.

Opět platí, že Česko nemá dostatečnou sílu, aby změnilo rozhodnutí Spojených států. Nedávno jsme ale získali v otázce Ukrajiny kredit díky české iniciativě, která má za cíl získání munice pro Ukrajinu.

Česku pomáhá Slovensko a Maďarsko

Česku paradoxně pomáhá i dění v okolních evropských státech. Američané jistě cítí, že se jim Maďarsko a nyní také Slovensko vzdalují směrem na východ. Na Slovensku se vyhrávají volby osočováním oponentů z jejich proamerického smýšlení.

Pozice Česka tak posílila, jsme jasně proevropští a prozápadní. A to naši západní spojenci vnímají. Nemohou dopustit, aby se evropské státy přibližovaly Rusku, případně Číně.

Pojďme si to užít

Pro Fialu je americká cesta vítaným rozptýlením. Na domácí scéně neustále řeší nějaké problémy, česká vláda je naopak často chválena za svou zahraniční politiku. A to doma i v zahraničí.

Toho bychom měli využít a na chvilku zapomenout na domácí politické animozity. Úspěch českého premiéra v zahraničí je důležitý pro celou Českou republiku. Ať už je premiérem Fiala, nebo Babiš. Třeba to jednou dojde i opozici, ať je v ní zrovna kdokoli. Ale to je ideální scénář, ve který můžeme jen doufat.