Evropští zelení: S klimatem ještě přitvrdíme

zdroj: Canva.com

Evropští zelení ve svém manifestu před volbami do Evropského parlamentu zveřejnili ambiciózní klimatické cíle. Klimatické neutrality by podle nich měla EU dosáhnout o deset let dříve, než má v současné době v plánu.

Tento plán přitom už nyní v některých členských státech vyvolává rozpory, či přímo odpor. A jeho urychlení by negativní emoce ještě zintenzivnilo.

Tohle nám nestačí

zelená politika Evropské unie a závazky celku i jednotlivých členských států vyvolávají velké emoce, často také protireakci. Každá další ambiciózní evropská klimatická politika posiluje opačnou stranu barikády, která evropskou politiku jako celek napadá.

Evropští zelení si toho jsou vědomi, přesto ještě víc tlačí na pilu. Před evropskými volbami vyzývají, aby EU v ochraně klimatu ještě přitvrdila.

EU klimaticky neutrální už v roce 2040?

K čemu teď tedy evropští zelení vyzývají? Evropská unie by podle nich měla dosáhnout úplné klimatické neutrality už do roku 2040.

Současná vize mluví o roku 2050. Do roku 2030 bychom pak měli o 55 % zredukovat veškeré evropské emise skleníkových plynů.

Když oslabujeme, tak přitvrdíme

Proč to evropští zelení dělají? Předvolební průzkumy napříč Unií ukazují, že by ve volbách měli významně oslabit na úkor krajní pravice a konzervativců.

Hrozí tak, že evropská klimatická politika bude po volbách do Evropského parlamentu méně ambiciózní. Odpor proti Green dealu je patrný v mnoha členských státech včetně České republiky. Trendy tedy jdou proti zeleným a ti na ně potřebují nějak reagovat.

Cíl? Oslovit mladé a klimaticky odpovědné

zelení v Evropě cílí především na liberálnější a mladší voliče. Míra intenzity a radikálnosti jejich politiky se bude v jednotlivých státech lišit, hlavní programové cíle ale mají společné.

Celoevropsky se evidentně rozhodli reagovat na trend radikalizace odpůrců současného směřování EU tím, že budou sami radikálnější. Ve volbách se to může vyplatit, hledání shody ale bude do budoucna složité. Extrémy na obou stranách nevěstí nic dobrého.