Odevzdají voliči Evropu krajní pravici?

zdroj: Profimedia

Letošní evropské volby mají potenciál otřást Evropskou unií. Očekává se, že v rEvropském parlamentu (EP) posílí nacionalistické a euroskeptické strany, oslabit by naopak měly zelené a liberální strany.

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie by se mohla stát třetí nejsilnější v EP. Patří do ní například francouzské Národní Sdružení, ale i česká SPD.

Kam se sune Evropský parlament

V červnu nás čekají volby do Evropského parlamentu. V České republice se očekává boj o vítězství mezi hnutím ANO a koalicí SPOLU. V každé členské zemi budou volby jiné.

Lišit se budou jednotlivá témata, strany, osobnosti i místní kontext. Na základě dat z průzkumů ale už nyní můžeme vysledovat celoevropské trendy. Tím hlavním je posilování krajní pravice v rámci EU.

Zatím dominují Lidovci a socialisté

Momentálně je v Evropském parlamentu nejsilnější frakcí EPP (Lidová strana) a S&D (socialisté). V závěsu za nimi je frakce Renew Europe, jejímž tahounem je strana francouzského prezidenta Emanuela Macrona.

Následuje zelená (Zelení/ESA) frakce, o páté a šesté místo se dělí konzervativní (ECR) frakce a krajně pravicová (Identita a demokracie), která by díky náladám v EU letos měla posílit.

Třetí nejsilnější ultrafrakce?

Evropská frakce Identita a demokracie sdružuje euroskepticky a nacionalisticky orientované strany napříč EU. Mezi její nejsilnější hráče dlouhodobě patří francouzské Národní sdružení Marine Le Pen, Alternativa pro Německo či rakouská FPÖ.

Zisk se očekává i od vítěze posledních nizozemských parlamentních voleb, Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Napříč EU by podle trendů měly naopak oslabit především zelené a liberální strany.

Český nacionální zástupce

Z českých stran se do frakce Identity a demokracie řadí SPD. Strana je tuzemským nejhlasitějším podporovatelem vypsání referenda o vystoupení z Unie. V čele letošní evropské kandidátky SPD (spojené s Trikolorou) bude bývalý europoslanec za Svobodné Petr Mach.

Ten by k SPD mohl přitáhnout i umírněnější voliče. Od SPD se čeká, že obhájí dva mandáty z posledních voleb. Otázka pak je, s jakou kampaní přijde nejsilnější hnutí ANO. A s jakým výsledkem a v jaké frakci nakonec skončí.