Vyhecuje mladé k evropským volbám Taylor Swift?

zdroj: Cincinnati.com

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas požádal americkou zpěvačku Taylor Swift, aby mobilizovala mladé Evropany k volbám. Svého vlivu a slávy a by takto podle něj mohla využít během evropské šňůry svého turné The Eras Tour.

Mladí Evropané totiž chodí k volbám do Evropského parlamentu ze všech věkových kategorií nejmíň. Volby jsou navíc už za rohem. V České republice proběhnou 7. a 8. června 2024.

Evropská unie má už roky jasný, ale taky nedostižný cíl – dostat k volbám do Evropského parlamentu co nejvíc mladých voličů. Ty nejbližší se uskuteční už v červnu a jejich výsledky určí směřování EU na příštích pět let.

Sázky jsou tedy vysoké a hlas mladých nesmí zůstat nevyslyšen. A tak místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas přišel s překvapivým řešením. K motivaci mladých požádal o pomoc americkou zpěvačku Taylor Swift.

Spasí Američanka Evropskou unii?

Proč právě Taylor Swift? Zpěvačka je kulturním fenoménem současnosti. Se svojí aktuálně probíhající velkolepou koncertní šňůrou The Eras Tour navíc navštíví v průběhu jara i léta několik evropských států a metropolí.

Lístky na její koncerty byly beznadějně vyprodány během několika vteřin, její alba trhají rekordy a prestižní časopis Time ji zvolil osobností roku 2023.

Už se jí to povedlo

Mobilizace mladých voličů není navíc pro Taylor Swift nic nového, připomíná americký časopis Forbes. Loni v září zpěvačka vyzvala svých 272 milionů sledujících na Instagramu, aby se zaregistrovali k volbám v USA.

Během několika hodin server Vote.org zaznamenal více než 35 000 registrací. Místopředseda Evropské komise tedy doufá, že Swift bude schopna udělat totéž i pro evropské volby.

Mladé Evropa nezajímá

Mladí lidé u evropských voleb skutečně citelně chybí. Během těch posledních v roce 2019 volilo jen 42 % voličů ve věku mezi 18 a 24 lety. Přestože volební účast této skupiny oproti předchozím volbám vzrostla o celých 14 procent, mladí jsou stále ti, kteří volí do Evropského parlamentu nejméně.

Například v České republice se navíc účast při volbách do Evropského parlamentu řadí vůbec k těm nejhorším. Ani jednou k nim nepřišlo víc než 30 procent voličů.

Zapište si: Volím 7. či 8. června

Volby do Evropského parlamentu se blíží a podle místopředsedy Schinase je vysoká účast mladých Evropanů klíčová. Jedině tak prý budou jejich problémy a názory na směřování EU reflektovány.

Swift zahájí evropskou část svého turné The Eras Tour těsně před červnovými volbami. „V Paříži vystoupí 9. května. V Den Evropy,“ připomněl Schinas. Zpěvačka se zatím k prosbě, aby volby podpořila, nevyjádřila.