Má se Ukrajina bát návratu Donalda Trumpa?

zdroj: SAUL LOEB / AFP / AFP / Profimedia

Ukrajina se ve válce s Ruskem dostává do kritické fáze. Nevyhrává, je navíc existenčně závislá na podpoře Západu. A velkým problémem by pro ni bylo vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Trump se netají tím, že by za jeho vlády došlo k velkým změnám, pro Ukrajinu by to mohlo znamenat ztrátu nejsilnějšího partnera. Kontroverzní bývalý prezident by pro to měl politické, ideologické ale také osobní důvody.

Komu Trump prospěje

Ukrajina je existenčně závislá na evropské, ale hlavně americké pomoci a podpoře. Je prakticky vyloučené, aby bez ní dokázala dlouho vzdorovat ruské invazi. Ukrajinci jsou si dobře vědomi toho, že u jejich současných spojenců může dojít ke změně, která by pro zemi byla fatální.

Velice nervózní proto musí být z případného návratu Donalda Trumpa do Bílého domu. Ten totiž jasně deklaruje, že v americké zahraniční politice nastanou změny. Třeba válku na Ukrajině prý ukončí do 24 hodin. Jenže ve prospěch Ruska.

Diplomatický úspěch

Trumpa bychom tentokrát měli brát smrtelně vážně, v případném druhém mandátu mu odpadne mnoho zábran. Válka na Ukrajině USA stojí nemalé finanční prostředky, které by samozřejmě šlo využít doma.

Rusko navíc postupně přebírá iniciativu, šance Ukrajiny na znovudobytí všech svých území jsou den ode dne menší. Trump by si “mírovým jednáním” mohl připsat velký diplomatický úspěch. A už by ho nezajímalo, jaký mír by to pro napadenou zemi vlastně byl.

I malá brzda, velký problém

Pro přerušení americké podpory Ukrajině bude mít Trump podporu významné části Republikánské strany i americké společnosti. Republikánskou stranu se mu podařilo ovládnout, z pozice názorově okrajového a výstředního kandidáta se v průběhu let dostal do jejího čela.

Demokraté by se jeho rozhodnutí samozřejmě snažili korigovat, americký politický systém má dobře nastavený systém brzd a protivah. Nemůže se tak stát, že by se z amerického prezidenta stal diktátor s neomezenou mocí jako například v Rusku a Číně. Pro Ukrajinu by ale i malá změna představovala možnou katastrofu.

Putin je mu bližší než Zelenskyj

Důvodů pro onu “brzdu” v pomoci Ukrajině by měl Trump hned několik. Zaprvé se bude co nejvíce snažit změnit politiku Joea Bidena. Ten je silně na straně Ukrajiny, Trump by tak jenom těžko odolával zničení velkého odkazu Bidenovy administrativy.

Už během prvního mandátu navíc prokázal fascinaci silnými autoritáři a diktátory, jeho další ústupek Putinovi se tak přímo nabízí. Pro Trumpa je podle prestižního magazínu Politico navíc otázka Ukrajiny osobní, prezidentu Zelenskému nezapomněl, že kvůli jejich uniklé telefonické konverzaci z července 2019 Trump na domácí půdě čelil pokusu o odvolání.

Trump byl totiž vyšetřován kvůli podezření, že po Zelenském požadoval, aby ukrajinská justice vedla vyšetřování, které se mělo týkat Joea Bidena a jeho syna Huntera. Je sice pravda, že Zelenskyj tehdy odmítl, že by na něj Trump v telefonátu vyvíjel nějaký tlak, samotný telefonát a jeho obsah ale nepopřel.

Nenávidí Trump Ukrajinu?

Bývalý americký prezident podle amerických médií vyšetřováním syna Joe Bidena navíc podmiňoval pokračování americké pomoci Ukrajině, kterou Trump už tehdy blokoval. A to ještě nešlo o přímý vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Podle bývalých i současných spolupracovníků Donalda Trumpa, se kterými mluvili novináři magazínu Politico, je exprezident USA ve stavu, kdy Ukrajinu a její současné představitele nenávidí. A samozřejmě jim nepomáhá ani to, že mají dobré vztahy s Bidenem. To Trumpa ještě víc rozčiluje.

V Kyjevě by si tak měli chystat strategii pro případný Trumpův návrat, který by mohl změnit celou válku. Prezident Zelenskyj by možná musel využít všech svých hereckých zkušeností, Trump totiž dobře reaguje na loajalitu a pochlebování. Ale ani to by nemuselo stačit.