Mladí Američané mají strach z bezdomovectví

zdroj: Gencraft.com

Nová studie odhaluje, jak se Američané generace Z i tamní mileniálové v příštích letech obávají finanční nejistoty. A mnozí z nich mají za to, že jim kvůli tomu hrozí bezdomovectví.

Mladí lidé také odcházejí z větších amerických měst, která jsou pro ně drahá. Například z Los Angeles takto podle místní studie odešlo už 40 procent mileniálů.

Stanou se z nich bezdomovci?

Podle studie kalifornské investiční společnosti Acorns má 29 % příslušníků generace Z a 32 % mileniálů strach z toho, že by se v budoucnu mohli stát bezdomovci.

Studie, jíž se v únoru zúčastnilo téměř 5 000 lidí starších 18 let, rovněž potvrdila, že značná část generace Z a mileniálů žije na rozdíl od starších generací ve strachu o své finanční zajištění.

Lépe už bylo

Strach z bezdomovectví je u Američanů docela vysoký i obecně u všech generací. "Američané jsou natolik znepokojeni svými financemi, že se téměř každý čtvrtý obává, že zažije bezdomovectví," uvádí studie. "Pouze 35 % Američanů si myslí, že budou v příštím roce finančně zajištěni lépe než nyní."

Podle autorů průzkumu pocházejí největší obavy právě od dvou mladých generací, které zažily recesi, globální pandemii a nárůst inflace.

Obavy roztáčejí inflaci

U Američanů převládá špatný pocit z vývoje ekonomiky už od loňského podzimu. A to taky podle losangeleské televize KTLA vede k širšímu problému rostoucích inflačních nákladů.

Americká federální banka očekává, že inflace v USA letos dál poroste tempem 3,5 procenta, přičemž její cíl je jako v případě České národní banka dvouprocentní inflace.

Útěky z města

Stále víc mladých obyvatel generace Z a mileniálů se proto také z Los Angeles stěhuje. Podle studie Hire A Helper se 40 % místních mileniálů přestěhovalo do menších měst. Zhruba 16 % příslušníků této generace stále žije doma s rodiči.

Jedním z pozoruhodných zjištění studie Acorns je fakt, že mezi tři největší finanční obavy Američanů patří životní náklady, inflace a dluhy. Vzhledem k vysokým životním nákladům a stagnujícím mzdám má mnoho Američanů včetně těch z Los Angeles problém si dovolit neočekávaný výdaj ve výši 1 000 amerických dolarů.