Pohřbí Gen Z americké republikány?

zdroj: Reddit

Republikánům vadí gayové, gayům zase republikáni. A čím víc mladých se identifikuje jako příslušníci LGBTQ+ skupiny, tím víc Republikánská strana v USA ztrácí.

Její konzervatismus, pravicová politika ani křesťanské hodnoty mladé netáhnou. Vysoká volební účast generace zet tudíž může zapříčinit jedné z nejstarších politických stran na světě nevídaný volební debakl.

Kterého stařečka do urny?

Volby amerického prezidenta jsou za rohem. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se v listopadu o post hlavy státu střetnou stařečkové, současný prezident Joe Biden (81) a bývalý prezident Donald Trump (77).

V USA se stejně jako v Česku volí od 18 let. Věkový rozdíl mezi Gen Z a kandidáty už snad nemůže být větší. Otázkou tedy podle amerického magazínu Teen Vogue je, zda mladí lidé své právo volit vůbec využijí. Jak ale budou volit ti, kteří k volbám přijdou?

Proč republikáni netáhnou

Generace Z, do které spadají lidé narození mezi lety 1997 a 2012, je nejvíce rasově a etnicky rozmanitou generací v historii USA. Očekává se, že v roce 2024 bude mít právo volit přibližně 40,8 milionu příslušníků této věkové skupiny. Jejich hlasy můžou způsobit volební debakl konzervativní Republikánské strany. Proč?

Mladí dospělí se mnohem více než jako křesťané identifikují jako členové LGBTQ+ skupiny. Zajímá je ochrana klimatu, potírání genderových rozdílů či rasové diskriminace. Nic, co by zajímalo kovaného republikána.

Mezigenerační rozdíly

Už volby do Kongresu v roce 2018 poukázaly na velké rozdělení Spojených států. Republikánskou stranu nejvíce volili starší bílí muži v menších městech a na vesnicích s nižším vzděláním. Opoziční demokraty podpořili naopak ve většině mladí voliči, ženy a příslušníci etnických menšin a obyvatelé velkých měst.

Podle současného průzkumu jsou dospělí z Generace Z politicky levicovější než starší Američané. Jen 27 % z nich se identifikuje jako bílí křesťané, což je ve srovanání s baby boomery (lidmi ve věku 60 až 80 let) o polovinu méně.

V neposlední řadě se přibližně 36 % dospělých generace zet politicky profiluje jako demokraté, zatímco pouze 21 % uvádí, že jsou republikáni. Třetina z nich se označuje za nezávislé.

Kdo komu vadí

Podle lednové studie Public Religion Research Institute (PRRI) se devět z deseti Američanů (90 %) identifikuje jako heterosexuálové, 5 % jako bisexuálové, 3 % uvádí, že je jejich orientace homosexuální, a 2 % se cítí jako "něco jiného". Oproti tomu se jen 72 % dospělých z generace Z identifikuje jako heterosexuálové, což představuje výrazný rozdíl.

Celých 15 % dále uvádí, že jsou bisexuální orientace, 5 % jsou gayové nebo lesby a 8 % se opět cítí jako něco jiného. Není tedy divu, že je neoslovuje republikánská strana, která například v Texasu označuje homosexualitu za „nenormální volbu životního stylu“ a podporuje „terapii, která má odstranit nežádoucí přitažlivost ke stejnému pohlaví“.