Povinné halušky a hon na fiktivní migranty

zdroj: Facebook Robert Fico

Co se to děje u sousedů? Ficova nová slovenská vláda zatím vyvolává především zdvižená obočí a posměch ze zahraničí.

Slovensko pod novými ministry zřejmě čeká nejen čistka v policii a neúspěšné nahánění migrantů, ale také zavádění národního menu do slovenských restaurací. Slovenští voliči se rozhodli pro změnu, návrat důstojnosti se po letech vlády (či nevlády) Igora Matoviče ale očividně nekoná.

Povolební bizár pod Tatrami

Slovenské volby na konci září vyhrála strana Roberta Fica Směr-SD, které se následně podařilo sestavit vládu s Hlasem a národoveckou SNS. Za relativně krátkou dobu si nová slovenská vláda stihla připsat řadu bizarních situací. Ficova vláda zatím ukazuje, že má v generování gagů podobný potenciál jako kabinet Igor Matoviče. A to je co říct.

Halušky first!

Předseda SNS Andrej Danko je oblíbeným terčem vtipů liberální části slovenské společnosti. Naposledy na sebe upozornil zatím nekonkrétním plánem na zavedeního takzvaného národního menu do slovenských restaurací. Informace okamžitě začala žít svým životem na sociálních sítích, někteří uživatelé volají po vytvoření odborné komise národovců, která by oficiálně rozhodla o parametrech pro výběr národních pokrmů. Těší se třeba na pořádné slovenské halušky v jejich oblíbené sushi restauraci.

Nahánění migrantů skončilo fiaskem

Evropské státy opět začíná strašit narůstající počet nelegálních migrantů, kteří směřují do Evropy. Výjimkou není ani Slovensko, premiér Fico se proto v ráýmci předvolebních slibů snažil okamžitě po svém nástupu ukázat, jak silný postoj bude jeho vláda proti nelegální migraci zastávat. Teatrálně oznámené posílení hranic a následná monstrakce, jejímž cílem měl být záchyt nelegálních migrantů, však skončilo fiaskem, nepodařilo se zachytit žádného migranta.

Dezinformátorka na kultuře

Velkou pozornost vyvolalo jmenování Martiny Šimkovičové ministryní kultury. Bývalá televizní moderátorka se v posledních letech věnovala zejména kulturním válkám a šíření dezinformací, nyní chce slovenskou kulturu očistit od cizích vlivů. Ochutnávkou jejího stylu fungování a komunikace může být dopis, který poslala svému českému protějšku Martinu Baxovi při příležitosti výročí vzniku Československa. Nezasvěcenému pozorovateli mohlo připadat, že Baxovi nepsala slovenská ministryně, ale ChatGPT.

Opozice chce konec ministra vnitra

Personální obsazení slovenské vlády budí rozpaky od samotného začátku. Rudolfa Huliaka navrženého SNS prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí kvůli jeho kontroverzním a často konspiračním názorům. Opozice momentálně volá po rezignaci ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka kvůli čistkám v policii, kterými podle části politického spektra dokonce porušuje zákon.