Slovensko volí prezidenta: Jak na tom země je?

zdroj: Profimedia, Jozef Jakubčo/SME

Slováci si v sobotu v prvním kole začnou volit nového prezidenta. Do druhého by měli postoupit Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Politicky je země rozložená a vítězství Roberta Fica v parlamentních volbách atmosféře nepomohlo.

Velké spory se momentálně vedou o domácí i zahraniční politiku, stále intenzivněji se navíc projevují ekonomické problémy.

Turbulentní Slovensko

Slováky v sobotu čeká první kolo prezidentských voleb. Do druhého kola by podle všech dostupných průzkumů měli poslat vládního kandidáta Petera Pellegriniho a kandidáta opozice Ivana Korčoka.

Země se tak opět dělí na dva tábory, které si půjdou po krku. Náš východní soused každopádně zažívá v mnoha oblastech turbulentní období. A nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo po volbě nové hlavy státu uklidnit.

Dva nesmiřitelné tábory

Vztahy koalice a opozice jsou na Slovensku vyostřené snad víc než za doby Vladimíra Mečiara. Nový premiér Robert Fico na nic nečekal a začal naplňovat své předvolební sliby. Dělá klíčové změny ve státním aparátu, justici, bezpečnostních složkách i veřejnoprávních médiích.

Jeho kritici už od voleb především ve větších slovenských městech pravidelně protestují. Fico ale na opozici ani volání z Evropské unie nedbá a ještě přikládá pod kotel.

Západ dává od Slovenska ruce pryč

Nový premiér významně otočil i zahraniční politiku a směřování země. Slovensko se pod jeho vedením přiblížilo Maďarsku a Rusku, čelí za to kritice zbytku Evropské unie.

Fico ze sebe chrlí jeden skandální výrok proti Ukrajině za druhým, česká vláda na to zareagovala zrušením společných mezivládních konzultací. Ze Slovenska se stahují některé západní organizace i firmy, země se posouvá víc na východ.

Nedůvěra investorů a absence reforem

Z výše uvedeného plyne, že úplně růžové to pro Slovensko není ani z pohledu ekonomiky. V rámci eurozóny se například propadlo na poslední místo v důvěře mezinárodních investorů, což má být důsledek vysokých deficitů rozpočtů i ignorování důležitých a potřebných reforem.

Investoři navíc počítají s tím, že se premiér Fico bude spíše než na reformy orientovat na populistické rozdávání. Není v tom ale sám, podobně se chovaly i předchozí slovenské vlády.

Přijme Slovensko zelenou výzvu?

Obrovskou výzvou má být pro Slovensko vzhledem k jeho silné orientaci na průmysl přechod na zelenou a udržitelnou ekonomiku. Místo laciného sbírání bodů za kritiku Green Dealu, které známe i z Česka, by tak slovenští politici měli přijít s propracovaným plánem.

V opačném případě hrozí, že země trestuhodně zaspí klíčový okamžik a příležitost. A kromě politického rozdělení společnosti dojde k ještě většímu prohloubení ekonomických a sociálních problémů.