Proč se TOP 09 potápí ke dnu

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

TOP 09 se prostě nedaří. Má za sebou minimálně mediálně další špatný týden. Kromě rezignace ministryně Heleny Langšádlové a nepříliš nadějného průzkumu se tématem, o němž se v souvislosti se stranou mluvilo, opět stal Dominik Feri.

A to pro TOP 09 opravdu není dobré, kauza Feri ji stála hodně sil a také voličů. Momentálně je jisté, že je bez koalice TOP 09 slabá. A nový ministr pro vědu to zřejmě nevytrhne.

Jak hluboko ještě může padnout?

TOP 09 má za sebou těžký týden. Rezignovala její ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová, soud potvrdil trest pro bývalou hvězdu strany Dominika Feriho a vyšel další pro stranu velmi špatný průzkum.

Pro evropské volby se TOPka opět spojila s ODS a KDU-ČSL do Spolu, samostatně by zřejmě pohořela. Ve vzduchu navíc stále visí možný návrat Miroslava Kalouska do politiky, což by stranou mohlo otřást ještě víc. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová to každopádně nemá jednoduché.

Nejslabší strana ve vládě?

Ve vládě TOP 09 rozhodně neboduje. Langšádlová byla neviditelná, jejího odchodu si většina republiky ani nevšimne. Ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek si na zdravotnictví ukousl opravdu velké sousto.

Získal možná body za odvahu, se samotným výkonem funkce už je to ale slabší. Vyčítány jsou mu především výpadky důležitých léků. I když to nemusí být přímo jeho vina, je hlavní tváří zdravotnictví.

Bez Spolu ani ránu

Poslední průzkum Medianu TOP 09 přisuzuje 3,5 procenta. V preferencích už ji přeskočili strana PRO, komunisté i SOCDEM. Na první dobrou by se dalo říct, že to není zase tak důležité.

I do příštích sněmovních voleb by TOPka měla kandidovat v koalici Spolu, do sněmovny se tak v nějaké podobě nejspíš dostane. Do vyjednávání o obsazení koaličních kandidátek ale půjde oslabená. A to bude také znamenat menší příjem do stranické kasy. Tlak na předsedkyni strany Pekarovou Adamovou tak bude ještě víc narůstat.

O co straně vlastně jde?

S odstupem času už je možné hodnotit rozhodnutí Pekarové Adamové, která zůstala mimo vládu v pohodlnější pozici předsedkyně sněmovny. Je to spíš ceremoniální funkce, rozhodně je to neporovnatelné s vedením nějakého silového ministerstva.

Hlavní tvář strany tak není dostatečně vidět, spíš než s reálnými politickými tématy si ji lidé spojují s “demokratickými hodnotami” a “antibabišem”. A to je vlastně problém celé TOP 09. Z programově silné strany se stal spíš hodnotový a na kritice Andreje Babiše postavený slabší hráč.

TOPka už není sexy

Pokles popularity samozřejmě souvisí s postupnou ztrátou hlavních osobností. Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Dominik Feri TOPku táhli. Populární tváře nyní strana nemá. A pokud nedojde k nějaké radikální změně, tak ani mít nebude. Přestala totiž být sexy. No a důvodů pro vstup do upadající strany zajímavé osobnosti moc nemají.

Nejpravděpodobněji se tedy teď jeví scénář, že TOP 09 postupně definitivně splyne s ODS a KDU-ČSL v koalici Spolu. TOPka by se ale i tak měla nakopnout, jinak do toho vztahu půjde jako hodně slabá nevěsta.