Summit v Asii zastínila Taylor Swift

zdroj: TaylorSwift.com

Taylor Swift nevědomky ovládla další významné politické jednání. Tentokrát šlo o summit asijských jihovýchodních zemí ASEAN. Na něm musel singapurský premiér vysvětlovat kontroverzní dohodu mezi zpěvačkou a jeho zemí.

Tou si totiž Singapur exkluzivně sjednal, že Taylor vystoupí, co se týče jihovýchodní Asie, pouze v tomto městečkem státečku. Koncerty americké zpěvačky tam probíhaly do 9. března. 

Jak Taylor rozvášnila ASEAN

Singapurský premiér měl na summitu ASEAN začátkem března co vysvětlovat. Namísto ekonomiky a spolupráce asijských zemí především obhajoval exkluzivní dohodu, kterou jeho městský stát se zpěvačkou uzavřel.

Smlouva totiž zajišťuje, že Taylor v rámci svého současného veleúspěšného světového turné The Eras Tour nevystoupí v žádném dalším státě jihovýchodní Asie.

Co je ASEAN?

ASEAN (Association of South East Asian Nations) je regionální mezinárodní organizace sdružující 10 zemí, konkrétně jde o Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam.

Cílem organizace je ekonomický růst, sociální a kulturní rozvoj i upevňování vzájemných vztahů v regionu. A to právě teď Taylor Swift mírně narušila. Ostatní země totiž mají pocit křivdy, protože nebýt singapurské dohody o exkluzivitě, některé z koncertů by se bývaly mohly odehrát u nich.

Udělal by to někdo jiný?

Singapurský premiér Lee Hsien Loong obhajoval dohodu s americkou zpěvačkou tím, že kdyby ji neuzavřela jeho země, mohla by ji uzavřít jiná. A že naopak vůbec není jisté, jestli by Taylor Swift v některé z okolních zemí vůbec vystoupila.

Premiér také tvrdí, že jde o součást strategie Singapuru udělat ze země kulturní centrum. A jeho země prý koncerty kapel a umělců, jako jsou Coldplay, Ed Sheeran nebo Harry Styles vydělávají na ostatní.

Veřejné peníze v kapse zpěvačky

Kontroverzní ovšem je, že Singapur zpěvačce za exkluzivitu nabídl finanční kompenzaci. Dohoda nebyla zveřejněna, ale singapurský ministr kultury hovořil o dvou až třech milionech dolarů za každé vystoupení a za to, že zpěvačka v jiných zemích regionu vystupovat nebude.

Tato dohoda pak vzbudila kritiku, a to jak na domácí scéně, tak v zahraničí. Řešilo se zejména, zda jsou “úplatky” pro popovou hvězdu správným využitím veřejných financí či zda jde o kolegiální chování vůči mezinárodním spojencům.

Taylor v Singapuru

Taylor svoji sérii šesti koncertů v Singapuru končí 9. března. Podle místního deníku Business Times byly všechny koncerty vyprodané a ekonomický přínos zvýšeného turistického ruchu pro singapurskou ekonomiku se odhaduje na půl miliardy dolarů.

Navíc se málo se ví, že Taylor Swift má k Singapuru i osobní vztah. “Moje maminka Andrea v tomto krásném městě vyrostla. A tak jsem o Singapuru slýchávala celý život,” nechala se Taylor slyšet na jednom ze svých koncertů.