Jak zněl sobotní Noise u ruské ambasády?

zdroj: United Islands of Prague

Sobotního Dne za Ukrajinu se jen v Praze účastnily tisícovky lidí. První akce začaly už po poledni u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze či v ulici Ukrajinských hrdinů u Ruské ambasády.

Tam si desítky lidí poslechly vystoupení ruských opozičních kapel a dalších umělců v rámci akce Noise for Ukraine, jejímž byly Bold News mediálním partnerem.

Co zaznělo na Noise for Ukraine

Akci u ruského velvyslanectví pořádaly festivaly United Islands of Prague a Metronome Prague ve spolupráci s Českým královským institutem a některými zahraničními velvyslanectvími v Česku. "Velký Goliáš zaútočil na malého Davida. Možná se ještě před dvěma lety zdálo nemožné, aby byl tenhle malý David schopen odolávat. On se ale brání s pomocí nás všech. S pomocí Evropské unie a celého civilizovaného světa," řekl ve svém vystoupení ředitel Českého královského institutu Zdeněk Prázdný.

"Problém je, že civilizovaný svět dává Ukrajině dostatek techniky, morálních posil, zbraní i munice, aby se mohla bránit, ale nedává jí dost na to, aby mohla vítězit. Přál bych si, aby se to zlomilo," dodal Zdeněk Prázdný.

Pochod na Staromák

Na akci Noise for Ukraine vystoupili DJ Negative, kapela What´s In The Box, ale také ruští písničkáři Alexej Ušarovský a Nikolaj Jakimov, kteří bojují proti Putinovu režimu v exilu.

V rámci akce Noise for Ukraine zahrála i kapela What´s In The Box, zdroj: United Islands of Prague

Většina diváků se po koncertu od ruské ambasády rovněž přemístila na Staroměstské náměstí, kde v 16 hodin zahájil tamní demostraci proslovem český prezident Petr Pavel. "Nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny a umožnilo jí svobodný rozvoj, tak jako se toho dostalo nám,“ řekl v úvodu demonstrace český prezident.

Prostřednictvím videohovoru promluvil k Pražanům, kteří přišli podpořit Ukrajinu, i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Lze zničit budovy, lze zničit kov, ale nelze zničit nás, Ukrajince," řekl mimo jiné ze záznamu z letiště Hostomel ukrajinský prezident.

Výročí si připomněla celá Evropa

Pražský Den za Ukrajinu vyvrcholil večerním koncertem ve Foru Karlín, kde zahrály skupiny Chinaski, I Love You Honey Bunny nebo ukrajinská Love ‚n‘ Joy.

Tisíce lidí si druhé výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu připomněly také v Berlíně, v Kolíně nad Rýnem či Frankfurtu nad Mohanem a několik tisíc lidí vyšlo s ukrajinskými vlajkami do ulic také v Paříži či Londýně. Shromáždění se stovkami až tisícovkami účastníků se odehrála rovněž v Miláně, Madridu, Bělehradě, Stockholmu či Bernu.