Taylor Swift je osobností roku

zdroj: Facebook Taylor Swift

Taylor Swift má za sebou další neuvěřitelně úspěšný rok. K úspěchům jejího turné a hudebního filmu můžeme připočíst ocenění časopisu Time, podle kterého je zpěvačka osobností roku. 

Zpěvačka má obrovskou základnu podporovatelů, kteří si říkají Swifties. Společně s Taylor dokáží ovlivňovat ekonomiku, ale také politiku. A to nejen tu americkou. Pomůže Taylor Swift současnému prezidentovi USA Bidenovi, aby porazil Donalda Trumpa?

Jak se Taylor Swift stala osobností roku

Časopis TIME vyhlásil osobností letošního roku americkou zpěvačku Taylor Swift. Zpěvačka sbírá jedno ocenění za druhým, nikoho tedy nepřekvapilo ani to, že se současně stala celosvětově nejstreamovanějším interpretem na Spotify. Prestižní časopis Time mimo jiné ocenil to, že zpěvačka mezi své posluchače a fanoušky šíří pozitivní atmosféru. Je schopna oslovovat různorodé publikum a přinášet ekonomický boom tam, kde se konají její koncerty.

Zdroj světla v těžké době

Na rok 2023 si americká interpretka připravila masivní a naprosto úspěšné světové turné po vydání svého desátého studiového alba. Její hudební film Taylor Swift: The Eras Tour je nejvýdělečnějším koncertním filmem všech dob. Během tří týdnů od premiéry v kinech po celém světě utržil 200 milionů dolarů. Nejúspěšnější zpěvačka světa má obrovský vliv nejen v showbyznysu, ale také obrovský přesah do politiky.

Politici ji prosí o koncerty

Politici z celého světa zpěvačku prosí, aby přijela koncertovat právě do jejich země a města. Díky své obří fanouškovské základně je schopna svými vystoupeními podpořit místní ekonomiku, ale také ovlivnit chování potenciálních voličů. S napětím se proto očekává, jaký vliv budou mít Swifties na americké prezidentské volby v roce 2024. Jednoznačně budou tíhnout ke kandidátovi Demokratické strany. Otázkou je, jak aktivní bude při mobilizaci voličů sama Taylor Swift.

Jak může pomoct Bidenovi?

Zpěvačka by teoreticky mohla mobilizovat obrovské množství voličů. Musela by se ale více angažovat v klíčových státech, kde jsou šance vyrovnané, ale také v tradičních republikánských državách. Dosud není ale jasné, jak moc bude chtít zpěvačka ohrozit svou značku a vlastní hudební kariéru podporou současného prezidenta Joea Bidena. Ten totiž především kvůli vysokému věku nemá dostatečnou podporu ani ve vlastní straně.

Už i na Harvardu

Taylor Swift každopádně zasáhne do amerického vzdělávacího systému. O jejích písních a dopadu na popkulturu se ve speciálním semináři budou učit studenti na Harvardu. Kurz bude mít název Taylor Swift a její svět, studenti v něm prý budou rešeršovat bílé, jižní, transatlantické a queer podtexty její hudby. Harvard by navíc měly následovat další prestižní univerzity, Swift je prostě fenomén dnešní doby.