Nechce se vám na pohovor? Prostě ho ghostněte

zdroj: Gencraft.com

Už jste to taky někdy udělali? Mladí lidé se vyhýbají nepříjemným konverzacím už i v práci. Jak? Prostě je “ghostnou”. Výsledky nedávného britského výzkumu potvrzují, že 93 % mladých se bez udání důvodu nedostavilo na pohovor.

Podobný počet lidí zase nepřišel v první pracovní den. Toto chování zaměstnavatelům akorát potvrzuje, co si mysleli už dávno. Gen Z se nikde nechce uvazovat.

Tak tam prostě nepřijdu

Ghosting neboli “vymizení” už není u mladých výsadou pouze při randění. Gen Z tímto stylem začala řešit i práci. Téměř každý mladý člověk podle britského výzkumu už někdy v životě “ghostnul” pohovor.

Prostě na něj nepřišel, neomluvil se a nikomu už se nikdy neozval. A někteří posunuli hranici pracovního “ghostování” ještě o krok dál. Pohovor sice úspěšně dali, ale na svůj první pracovní den vůbec nenastoupili.

Proč se zdržovat výpovědí?

Podle lednového výzkumu pracovního portálu Indeed se 93 % mladých britských uchazečů o zaměstnání bez předchozího upozornění už alespoň jednou nedostavilo na pracovní pohovor.

A tři ze čtyř zaměstnanců dokonce přiznávají, že v předchozím roce z nějaké pracovní situace raději “vymizeli”. Téměř čtvrtina (23 %) Gen Z navíc ani nemá žádné výčitky, když ze svého zaměstnání bez výpovědi či udání důvodu prostě odejde.

Není to jen Gen Z

Výsledky průzkumu portálu Indeed, který v Británii proběhl mezi 1 500 společnostmi a 1 500 zaměstnanci, ukazují, že ghosting není trendem jen u nejmladších zaměstnavatelů.

Stává se normálním jevem ve všech věkových skupinách. Téměř polovina (43 %) zaměstnanců podle výzkumu plánuje, že bude v nějaké formě ghosting provozovat znovu.

Jak se nejlépe vymlčet

A jak takové ghostování vypadá v praxi? Téměř třetina (31 %) ze všech věkových skupin uchazečů o zaměstnání tvrdí, že je v pořádku ghostovat před pohovorem. Prostě na něj už nepřijdete a ničím se nezdržujete.

Více než čtvrtina (28 %) tvrdí, že je přijatelné “vymizet” během komunikace s náborovým týmem. Uchazeči o zaměstnání uvádějí, že nejčastěji ghostují tím, že neodpovídají na zprávy od zaměstnavatele nebo HR manažerů (38 %). “Vymlčet se” je zkrátka fajn. Pouze ale do té doby, dokud ve stejné firmě nebudete žádat o místo znovu.