Proč Gen Z tak jasně preferuje freelancing

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Americká generace Z si podle televize CNBC dvakrát rozmýšlí, jestli má nastoupit do plnohodnotného zaměstnání.

A dilema jejích příslušníků je pro zaměstnavatele o to zásadnější, protože jich bude v roce 2024 na pracovním trhu poprvé víc než nejstarší generace baby boomerů. Valná většina Gen Z přitom preferuje zaměstnání na volné noze.

Když mládí začíná pracovat

Podle průzkumu agentury Fiverr z února 2024, který proběhl mezi 10 033 mladými Američany, upřednostňuje téměř 70 % příslušníků generace Z práci na volné noze, anebo ji plánují.

Očekává se přitom, že už v roce 2024 pracovníci generace Z, kteří se narodili mezi lety 1997 a 2012, poprvé začnou na trhu práce v USA početně převyšovat počet příslušníků baby boomers, kteří postupně odcházejí do důchodu.

Důvodů, proč mladí Američané preferují práci na volné noze, je podle průzkumu Fiverr více. Například podle 44 % z nich je motivací to, že chtějí být dobře finančně zajištěni, 30 % příslušníků generace Z chce cestovat a mít možnost pracovat odkudkoli, 25 % těchto mladých Američanů chce mít vlastní firmu a 20 % chce odejít do předčasného důchodu.

Sladký pocit svobody

Pro mnohé mladé Američany znamená svět freelancingu “získání pocitu kontroly nad vlastními životy”. „Myslím, že spousta lidí v mém věku nebo absolventů přichází po pandemii do světa, ze kterého mají pocit, že v něm panuje větší nejistota než kdy jindy,“ říká pro televizi CNBC čtyřiadvacetiletá spisovatelka a hudební producentka Kate Brunottsová, která pracuje na volné noze v New Yorku.

Sama Brunottsová má asi osm různých klientů, pro které vytváří řadu obsahu, od audioprodukce až po psaní. Dohromady jí koncerty na volné noze vydělaly v roce 2023 asi 57 000 dolarů.

„Nejsem finančně zcela závislá na jednom klientovi, což jistě přináší určité výzvy, ale také to přináší spoustu svobody,“ říká Brunottsová. A to je právě jádro té kontroly, kterou freelancing přináší. "Myslím, že atraktivní je právě koncept toho, že se práce točí kolem vašeho života a ne neopak,” uzavírá.

Budoucnost je taková

Zaměstnavatelé se zkrátka budou muset přizpůsobovat tomu, že pro ně už mladí lidé nebudou pracovat na plný úvazek. Podle průzkumu personální společnosti Upwork z letošního května, kterého se zúčastnilo 1 070 příslušníků generace Z, pracuje více než polovina (53 %) respondentů stoprocentně pouze na projektech, které dělají na volné noze.

Také podle nedávné zprávy Freelance Forward Report společnosti Upwork je Gen Z generací, u které je největší pravděpodobnost, že její příslušníci budou pracovat především jako freelanceři.