Gen Z se kvůli své pověsti bojí o práci

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Jakou si myslíte, že má generace Z u zaměstnavatelů pověst? Dvakrát dobrou ne. Vnímají ji jako línou s nedostatkem pracovní morálky i zkušeností. Samotní mladí si ovšem myslí, že pracovní návyky zvládají na jedničku.

Naopak jim vadí, když firmy dávají přednost ziskům před příjemným pracovním prostředím.

Zaměstná mě někdo?

Gen Z se bojí o svou budoucnost. Proč? Protože pověst jejich generaci zrovna dvakrát nepředchází. A tak tito mladí lidé začínají být podle amerického týdeníku Newsweek nervózní z toho, jak se právě jejich věk promítne do žádostí o zaměstnání.

Nejde přitom jen o špatnou pověst mezi zaměstnavateli, generace Z má zkrátka i nedostatek zkušeností.

Není to fér

V průzkumu mezinárodní pracovní platformy iHire, kterého se zúčastnilo na tisíc příslušníků Gen Z a více než 200 zaměstnavatelů, většina respondentů z generace Z uvedla, že mají obavy, jak negativní stereotypy vůči jejich generaci ovlivní šance na získání zaměstnání.

Celkem 34,4 procenta respondentů Gen Z si myslí, že zaměstnavatelé neoprávněně a až moc šmahem odsuzují mladou generaci s tím, že je líná, příliš náročná a navíc prý postrádá angažovanost a pracovní morálku.

Morálka? Přece na jedničku

O Gen Z ovšem koluje i několik pozitivních stereotypů. Mnoho lidí považuje tuto generaci za technologicky zdatnou a společensky odpovědnou.

Samotní příslušníci Gen Z svou sílu vidí paradoxně v jiných kvalitách. Téměř tři čtvrtiny (73,7 procenta) příslušníků Gen Z uvedlo, že je jejich pracovní morálka v kanceláři vynikající, nebo přinejmenším dobrá. Přitom více než polovina zaměstnavatelů (52,8 procenta) uvedla, že se v tom naopak potřebují zlepšit.

Kde je kompromis?

Generace Z může podle autorů Newsweeku zlepšit své šance na trhu práce, pokud zvládne zaměstnavatelům ukázat svou motivaci a loajalitu. Zaměstnavatelé u mladé generace naopak vyniknou, pokud upřednostní společenskou odpovědnost a flexibilitu práce před byznysem a zisky.

Mladou generaci každopádně uklidňuje profesor řízení a managementu na Guelphské univerzitě v kanadském Ontariu Sean Lyons. „Stejně jako všechny stereotypy jsou i charakteristiky generace Z většinou mimo mísu a jsou nevhodné a potenciálně škodlivé, pokud jsou aplikovány na jednotlivce,“ řekl pro Newsweek. I v generaci Z zkrátka existují lidé pilní a líní. Tak jako v každé jiné.