Nový sen Gen Z? Předčasný důchod

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Práce od devíti do pěti? A to minimálně do 65 let? Pro většinu mladých je tohle noční můra. Je jim jasné, že by pak neměli dostatek volného času na to, aby se věnovali zálibám a koníčkům, které by je udržovaly při životě.

Proto by alespoň ve Spojených státech řada z nich nejraději odešla do předčasného důchodu. A to ideálně hodně brzy. Stačí k tomu prý jen dostatečná skromnost a spořivost, případně šikovné investice.

Šetříme si na penzi

Pro generaci Z a mileniály je doba pro odchod do důchodu ještě hodně daleko. Někteří si na něj už ale nyní myslí. A dokonce si už začali spořit částku, kterou budou potřebovat, aby si jednoho dne mohli dát nohy nahoru a přestat pracovat.

Ta nejoptimističtější skupina z nich potom doufá, že důchod stihne co nejdříve. Klidně už za pár let.

Stačí 23 milionů?

Podle nedávného průzkumu nadnárodní agentury YouGov se američtí zástupci Gen Z a mileniálů domnívají, že ona potřebná částka k úplnému odchodu do důchodu odpovídá jednomu až dvěma milionům dolarů.

Jeden dolar je v aktuálním kurzu o něco víc než 23 korun. Celých 14 % příslušníků Gen Z by podle průzkumu do důchodu odešlo nejlépe už ve čtyřiceti. Dvojnásobek mileniálů pak očekává, že se jim to povede alespoň mezi 40 a 50 lety.

Proč tak brzy?

Nedávný průzkum americké společnosti Qualtrics poodhaluje, co vlastně od pravidelné práce mladé odrazuje. Šedesáti procentům dotázaných zástupců generace Z vadí zejména to, že když od rána do večera sedí v práci, tak se nemohou dostatečně soustředit na péči o své duševní zdraví.

Tvrdí, že klasické zaměstnání od devíti do pěti vysává z člověka duši. Nemá pak dostatek volného času na to, aby se věnoval zálibám a koníčkům, které ho naplňují.

Důchodcem co nejdřív

Další američtí zástupci Gen Z, podle průzkumu až 57 procent z nich, sázejí na takzvaný trend FIRE (Financially Independent, Retire Early). Přívrženci tohoto směru tvrdí, že odchod do důchodu může nastat dřív, než člověk zestárne.

Stačí k tomu jen dostatečná skromnost a spořivost, případně šikovné investice. Tito Američané si obvykle odkládají až 70 procent svých příjmů. Jako novopečení senioři se už pak chtějí spoléhat pouze na občasné přivýdělky.

Neskončit jako naši

Předčasný odchod do důchodu se tak podle průzkumu zamlouvá především mladým lidem, kteří se cítí vyhořelí, nespokojení a nedostatečně placení. Přestože se trend flexibilní práce prosazuje už také v Česku, pro příslušníky Gen Z je hlavně důležité, aby dělali práci, která je baví a dává jim smysl.

Tito mladí lidé nechtějí dopadnout jako jejich rodiče, kteří kvůli práci obětovali své soukromé životy, aby si pak těžce vydělané peníze mohli pořádně užít až ve stáří.