Obavy z AI? To se generace Z netýká

zdroj: Freepik.com

Gen Z se bojí ledasčeho, umělá inteligence to ale není. Většina příslušníků této generace aktivně používá AI ve svém každodenním životě a je nadšená jejími možnostmi.

Umělá inteligence jim pomáhá se studiem, volnočasovými aktivitami i zdravým životním stylem. A ztráta soukromí? To je věc, o které vědí, ale nijak je netrápí.

Mezigenerační rozdíly

Umělá inteligence je fenomén, který ovlivňuje každého. I proto ji většina lidí nějak vnímá. Ať už pozitivně, nebo negativně. Na otázku, jak lidé AI vnímají, se zaměřuje výzkum britské studentské výzkumné agentury Raptor.

Názory na AI se samozřejmě liší v různých demografických skupinách. Pozoruhodné odchylky ale podle britského magazínu The Drum existují mezi věkovými skupinami. Mladší generace, které s digitálními technologiemi vyrostly, mají tendenci vnímat AI jinak než ty starší.

Smatrphony už v deseti

Generace Z, jejíž příslušníci se narodili v druhé polovině 90. let a později, je s digitálními technologiemi přirozeně propojená. Zhruba 25 % příslušníků Gen Z mělo smartphony dříve, než jim bylo deset.

A všichni vyrostli s internetem. Proto většina mladých dnes aktivně používá umělou inteligenci ve svém každodenním životě a je nadšená jejími možnostmi.

Většina si za ni platí

Z průzkumu je zřejmé, že ChatGPT a Gemini jsou platformy umělé inteligence, které studenti používají ke každodennímu životu nejčastěji, přičemž až 70 % studentů platí za jejich prémiovou verzi. AI jim pomáhá především se studiem a kreativními úkoly.

Zatímco používání AI ve vzdělávání zaznamenává rychlý růst, generace Z už podle britského marketingového magazínu The Drum rozšiřuje využití umělé inteligence i v každodenním životě. Umělá inteligence tak mladým lidem asistuje i při koníčcích, ale pomáhá jim i co se týče jejich zdraví a duševní pohody.

S AI se tak radí o zdravém stravování i osobních problémech, které je aktuálně trápí. Někteří mladé se ale přece jen obávají toho, že je “dokonalá” AI dokáže časem nahradit v pracovním nebo dokonce i osobním životě.

Je soukromí minulostí?

Jako nevýhody umělé inteligence mnoho mladých uvedlo neobjektivní modelové učení, nedůvěryhodné informace či právě obavy o soukromí. Ani to je ovšem od používání AI platforem neodradilo. Například Ava, studentka druhého ročníku na Leeds University, poznamenala: „Jsem v bodě, kdy mám pocit, že moje osobní data jsou tak jako tak venku, takže už je mi to jedno.”

Mnoho mladých si je vědomých, že za všechny funkce, které využívají zdarma, se přece jen platí, a to jejich daty. “Jsme zaměstnanci velkých korporací tím, že používáme jejich nástroje. Nemáme žádnou kontrolu nad daty. Ovšem to, k čemu se používají, to mě opravdu netrápí," uzavírá pro magazín The Drum Ava.