Skrrt či vibe: Kde se ty výrazy vzaly?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Rozumíte všemu, o čem se baví generace Z? Pokud ne, může to být i tím, že neovládáte její slang, který nejmladší přebírají ze sociálních sítí. Dynamicky se vyvíjející novomluva zoomerů je totiž často nesrozumitelná už i pro lidi kolem 35 let.

Pár slovních spojení, která snad každý mladší 25 let zná a používá, jsme proto pro jistotu rozebrali.

Původ hledejme v subkulturách

Každá generace má své vlastní a jedinečné výrazy, ovšem slang Gen Z i díky sociálním sítím a vlivu angličtiny používá taková slovní spojení, kterým starší skoro nemají šanci rozumět.

Původ některých slangových výrazů generace Z přitom sahá až k černošské kultuře, ale přebírá pojmy třeba z LGBTQ+ či drag queen subkultur. Pojďme si společně pár hojně používaných výrazů rozebrat.

Co to je ten skrrt?

Ve slangu generace Z je zásadní takzvaná onomatopoie neboli zvukomalba. Například výraz “skrrt” má napodobovat zvuk skřípění pneumatik a používá se jako citoslovce.

Když někdo třeba sdílí nějaké šťavnaté drby, kamarád může reagovat zvukem “skrrt”, aby se vypravěč zastavil a zopakoval něco zásadního. Termín se používá minimálně od roku 2015 a úzce souvisí s rostoucí popularitou trapu, tedy zlověstnou, bezútěšnou a syrovou atmosférou hudby, která se vyvinula z hip hopu.

Kdo pochopil assignment?

Pokud trávíte čas na Twitteru, tedy vlastně síti X, pravděpodobně jste viděli příspěvky o hercích, kteří “understood the assignment” (pochopili zadání), protože se dokonale hodili pro roli, kterou hráli.

Tato slangová fráze se používá k označení toho, že byl někdo úspěšný v něčem, co potřeboval udělat, nebo to zvládl na jedničku. Tento výraz chvály se ovšem neomezuje jen na slavné lidi. Někdo, kdo je dobře oblečený a má dokonale padnoucí outfit, dost možná také “pochopil zadání”.

OK, boomer

Gen Z a mileniálové jsou sice dvě odlišné skupiny, ale na něčem se shodnou. Na urážce “OK, boomer”. Obě generace pomohly tuto frázi zpopularizovat. Tato fráze se používá jako odpověď starším lidem, kteří se snaží jakkoli bránit technologickým inovacím, popírat změny klimatu nebo zkrátka nerespektovat názory mladších generací.

Tento výraz vznikl nejspíš v politice. Začátkem listopadu 2019 mluvila tehdy pětadvacetiletá novozélandská poslankyně Chlöe Swarbricková ve sněmovně o změně klimatu, přičemž zmínila, že průměrný věk tamních poslanců je 49 let. V tom ji přerušil starší poslanec Todd Muller, aby jasně vyjádřil svůj nesouhlas s jejím projevem. „OK, boomer,“ reagovala na jeho slova Swarbricková.

Hits different a “vajbovat”

Někdy je něco tak úžasné, že vás to ovlivní, zasáhne nebo inspiruje na zcela nové úrovni. Správný termín Gen Z pro tento jev je “hits different”. Do češtiny by se toto spojení dalo přeložit jako “zasáhlo nebo působí jinak”.

Kdysi děti odpočívaly. Teď místo toho vibujou. Vibing znamená relaxaci, načerpání pozitivních pocitů a celkové vychutnání atmosféry. Vibing se používá v mnoha situacích, ale nejvíc tehdy, když si někdo naplno užívá skvělou hudbu nebo konverzaci. Jde zkrátka o dobré vibrace.