Synu, co je to ten cringe?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Jsou “vaši” totálně cringe, protože vám nerozumí? Pro lepší porozumění Generaci Z vydala česká vzdělávací společnost slovník slangu a výrazů, které zná a (používá) snad každý mladší 25 let.

Cílem tohoto počinu je usnadnit komunikaci mezi rodiči a učiteli, kteří často netuší, o čem je řeč. Dynamicky se vyvíjející novomluva zoomerů je totiž často nesrozumitelná už i pro lidi kolem 35 let, průměrnému českému středoškolskému učiteli je přitom přes 50 let.

Konečně nám porozumí

Znáte to. Vaši rodiče a učitelé vám dost možná nerozumí. A není to jenom jiným stylem myšlení, ale i jiným slovníkem. Zkrátka mluvíte trochu jinak než o dvě generace starší lidé.

Ti běžně používaným výrazům jako sus, beef nebo slay prostě vůbec nerozumí. Ale nebojte. Nejen pro “boomery” je tady záchrana v podobě slovníčku generace Z.

Abychom našli společnou řeč

Pokud patříte mezi Gen Z, tak pro vás výrazy jako rizz, crush či catfish asi nejsou nic nového. Nicméně starší generace konverzacím dnešní mládeže zpravidla příliš nerozumí. A stejně jako se vyvíjí a mění společnost, mění se i její slovník.

Protože propast v komunikaci mezi mladými lidmi z generace Z a jejich rodiči či učiteli je často velká, vznikl slovník Gen Z, který všechno toto “nepochopitelné” vyjadřování detailně definuje.

Mami, fakt mě trigruješ

Slova, která používali dnešní třicátníci během svých středoškolských dob, jsou pro Gen Z archaismy, či dokonce historismy. Jsou prostě out. A zatímco předchozí generace mileniálů hojně používala dnes už známá slova a zkratky jako hejtr, WTF či LOL, generace Z přinesla vlastní výrazy a slangy.

Slovníků, podle kterých se dá odhalit, co vlastně mladí říkají, tak vznikla po světě celá řada. V Česku jeden vydala konzultantská společnost Než zazvoní, která se zabývá komunikací a marketingem škol. I v něm se třeba “boomeři” doví, co znamenají výrazy jako lit, chábr či trigrovat.

Padesátníci netuší

Malá kniha Slovník generace Z pro rodiče a učitele obsahuje přes 120 pojmů a 50 zkratek, které překládá do srozumitelného jazyka a zasazuje do kontextu. Má pomáhat starším lidem pochopit slang a myšlení těch mladých.

Podle autorů se novomluva zoomerů, jak se Generace Z také označuje, vyvíjí tak dynamicky, že je často nesrozumitelná i lidem kolem 35 let. Průměrnému českému středoškolskému učiteli je přitom 50 a více let.

Co ve slovníku najdete?

V knize se nachází celkem 122 pojmů jako „z Wishe“, „clout“, „fíčura“, „pásnout“, „simp“ nebo „stan“ a k tomu 50 zkratek, kde se kromě ryze anglických variant „W8“, „SNS“ nebo „IRL“ objevují také české „NZ“, „TYWE“ a „Z5“.

Slova jsou také často použita ve větách, aby bylo naprosto jasné, se kterými předložkami či pády se pojí. O prolomení jazykové bariéry je, zdá se, velký zájem. První vydání slovníku se totiž vyprodalo během několika dní.

A ještě ukázka konkrétních definic

Flexit: Ukazovat svoje schopnosti, úspěchy nebo atraktivní vlastnosti. Ale také značkové oblečení. Machrovat, vytahovat se.

FOMO: Akronym pro Fear of Missing Out (Strach z propásnutí). Používá se k popisu obav z toho, že něco propásnou. Třeba když zrovna nejsou na sociálních sítích.

Tea: Horké, šťavnaté nebo kontroverzní informace nebo potíže. Výraz má význam podobný jako „gossip“ a může být spojen s událostmi.

Felit: Posedět, odpočívat s přáteli. Prostě „flákat se“, jak by se zdviženým obočím řekly předchozí generace.