Evropská unie

Evropská unie je mezinárodní organizaci, která usiluje o spolupráci a jednotu mezi evropskými zeměmi. Lidé vidí EU jako prostředek k podpoře míru, ekonomické stability a volného pohybu osob a zboží v rámci Evropy. EU klade důraz na význam ochrany životního prostředí a boje proti nerovnostem v rámci Unie.

Spisovatelka: I Habsburkové si stěžovali. Jako Češi

Na festivalu United Islands of Prague jsme mluvili mimo jiné i s holandskou novinářkou a spisovatelkou Caroline de Gruyterovou. Do Prahy přijela představit svoji novou knihu, která nese název Lepší už to nebude, cesta po evropské unii a habsburské říši.

United Islands už ve středu: Vystupte na stanici Evropa

V Praze proběhne od středy do soboty jednadvacátý ročník festivalu United Islands of Prague. Během letošních čtyř festivalových dní se diváci budou moct zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky.

Na Ostrovy dorazí víc než 100 umělců z celé Evropy

United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už pojednadvacáté. Během čtyř dnů se na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. A Evropa či přesněji Evropská unie, které je Česko členem 20 let, bude i hlavním tématem festivalu.

Politico: Největší rebel je Ivan David

Vlivný evropský server Politico označil českého europoslance Ivana Davida zvoleného za SPD za největšího rebela ze současných europoslanců. Často a rád hlasuje proti své vlastní frakci, do níž SPD v Evropském parlamentu patří. Rebel to tedy je.

Jak si Gen Z dělá kampaň do EU sama

Plánujete přijít k evropským volbám? Aby v červnu k volebním urnám dorazilo co nejvíc voličů mladé generace, rozhodla se iniciativa Changemakers pod záštitou Evropské asociace vysokých škol (EucA) k akci.

Někdo nám tu lže? Jak to je s migračním paktem

Schválení migračního paktu v České republice nadále vyvolává silné emoce. Vláda se s opozicí na mimořádně schůzi sněmovny přela o to, zda má Česko z povinného přijímání migrantů či placení příspěvků výjimku.

Přijdeš volit? Půlku Evropy volby nezajímají

Plánujete letos přijít k volbám? Podle průzkumu serveru Eurobarometr z podzimu 2023 se chce většina (68 %) voličů z celé Evropské unie letos v červnu voleb do Evropského parlamentu (EP) zúčastnit.

Kdo bude nejvlivnějším Čechem v Evropě?

Premiér Petr Fiala opět potvrdil, že nového českého eurokomisaře navrhne koalice PirSTAN. Starostové trvají na tom, že jim Fiala post eurokomisaře slíbil, Piráti by ale o toto vlivné místečko v Bruselu stáli také.

Macron: Proč se z diplomata stal protiruský jestřáb

Na začátku války sázel na diplomacii, nyní mluví o vyslání vojáků na podporu Ukrajiny. Francouzský prezident Emmanuel Macron se postavil do čela protiputinovské evropské koalice. Důvodů má několik.

Kdo letos zahraje na United Islands?

Letošní pražskou festivalovou sezónu otevře festival, kterým ožijí pražské a taky vlastně vltavské ostrovy i některé pražské hudební kluby. Festival United Islands bude plný oslav a přednášek k dvacátému výročí našeho členství v Evropské, ale pochlubí se i vyčerpávající nabídkou více než stovky interpretů.

Jak si evropská krajní pravice podmanila TikTok

TikTok se stává rájem pro krajně pravicové a populistické politiky. Se svými marketingovými týmy na něm dokáží pracovat s trendy i algoritmy. Pomáhají jim i politici z druhé strany politického spektra, kteří TikTok často bojkotují.

Ostrovy nabídnou hudbu i ohlédnutí za 20 lety v EU

Festivalovou sezonu v Praze letos otevřou United Islands. A to hned úderem prvních květnových dní. Středa 1. května bude na pražských ostrovech patřit oslavě Evropy. V rámci akce “Zažijte Evropu” si zde návštěvníci připomenou dvacet let od vstupu do Evropské unie.

Traktory se valí do Prahy: Kdo chce blokovat metropoli?

Poslední v Evropě? Protesty rozzlobených zemědělců čekají od 19. února i Prahu. Na čtyři dny si v centru hlavního města zřejmě budeme muset zvyknout na přítomnost traktorů.

Zmocněnec pro EU? Vláda řešila starosti se Starosty

Vládní strany se kvůli jmenování takzvaného zmocněnce pro euro sešly k dohodovacímu řízení. Výsledkem je, že se ekonom Petr Zahradník, který byl jmenován zmocněncem pro euro, nakonec zmocněncem nestane.

Evropští zelení: S klimatem ještě přitvrdíme

Evropští zelení ve svém manifestu před volbami do Evropského parlamentu zveřejnili ambiciózní klimatické cíle. Klimatické neutrality by podle nich měla EU dosáhnout o deset let dříve, než má v současné době v plánu.

Dvacet let v EU: Česko slaví vstup do Evropské unie

Přesně 1. května 2024 to bude dvacet let, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Oslavy a různé akce ale začínají už teď.

Europoslanci k Izraeli: Hamás rozdrtit a začít jednání

Poslanci požadují okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích a rozbití teroristické organizace Hamás.

Odevzdají voliči Evropu krajní pravici?

Letošní evropské volby mají potenciál otřást Evropskou unií. Očekává se, že v rEvropském parlamentu (EP) posílí nacionalistické a euroskeptické strany, oslabit by naopak měly zelené a liberální strany.

Nejvíc peněz na eurovolby dá hnutí ANO

Politické strany hodlají dát do kampaně k evropským volbám, které proběhnou 7. a 8. června, i desítky milionů korun. Největší částku plánuje utratit hnutí ANO, to by se mělo přiblížit zákonnému limitu 50 milionů korun.

Vyhecuje mladé k evropským volbám Taylor Swift?

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas požádal americkou zpěvačku Taylor Swift, aby mobilizovala mladé Evropany k volbám. Svého vlivu a slávy a by takto podle něj mohla využít během evropské šňůry svého turné The Eras Tour.

Strana 1 z 2